Catalog electronic, alfabetizare digitală și triaj zilnic - doar câteva noțiuni noi din noul an școlar pentru a face față situației pandemice
-
25 August 2020 16:12
95% din instituțiile de învățământ din Republica Moldova au fost dotate până acum cu termometre și produse de dezinfectare, dau asigurări autoritățile. În prezent, sunt instruite persoanele care vor face triajul zilnic al elevilor și profesorilor, în instituțiile care se confruntă cu o criză de personal medical sau lipsa acestuia.
Subiectul reluării studiilor în perioada pandemiei a fost discutat la Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.
În același context, în acest an școlar va fi lansat catalogul electronic, proiect-pilot care va fi implementat în 171 de instituții de învățământ. Cadrele didactice vor fi responsabile pentru elaborarea planului individualizat al elevului, care va asigura însușirea deplină a materialului didactic.
O atenție sporită a fost acordată procesului de alfabetizare digitală al cadrelor didactice. Circa 72% din tot personalul didactic din Republica Moldova a beneficiat de cursuri de instruire online. Totodată, în acest an școlar va fi lansat catalogul electronic, proiect-pilot care va fi implementat în 171 de instituții de învățământ. Cadrele didactice vor fi responsabile pentru elaborarea planului individualizat al elevului, care va asigura însușirea deplină a materialului didactic. În aceste condiții, vor fi făcute excepții pentru majorarea normei didactice admisibile (27 de ore pe săptămână).
Un alt subiect cu o proprietate sporită prevede etapele de implementare a Programului național de prevenire și combatere a criminalității în rândul grupurilor vulnerabile, în special al minorilor. Printre măsurile de prevenire și combatere a delincvenței juvenile prevăzute în noul Program, se numără dotarea instituțiilor de învățământ cu sisteme de securitate, elaborarea mecanismelor de raportare a cazurilor de urgență, perfecționarea cadrului normativ, coordonarea instituțiilor de învățământ cu organele de ordine publică, asigurarea unei infrastructuri anti-infracționale, instalarea marcajelor rutiere în zonele adiacente instituțiilor de învățământ ș.a.
Șeful Executivului a solicitat autorităților publice centrale de specialitate întreprinderea măsurilor necesare pentru identificarea, evaluarea, asistența și monitorizarea copiilor aflați în situație de risc pentru a preveni escaladarea fenomenului delincvenței juvenile.