Cât pierde Rusia din cauza sancțiunilor și a prețului scăzut la petrol

  • 25 Noiembrie 2014 17:34
Cât pierde Rusia din cauza sancțiunilor și a prețului scăzut la petrol

Rusia va pierde în acest an 40 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse în mai multe rânduri de Occident după izbucnirea crizei din Ucraina.

Estimarea a fost făcută de ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov.

Și scăderea prețurilor la petrol va afecta economia rusă, pagubele fiind estimate între 90 și 100 de miliarde de dolari.

În opinia șefului finanțelor ruse, scăderea prețului barilului cu 30% față de luna iunie a avut un efect mult mai puternic decât riscurile geopolitice, ale căror urmări - scăderea afluxului de capital și a investițiilor din țările dezvoltate - nu sunt la fel de critice.

Anterior, Anton Siluanov a declarat că economia rusă va intra în recesiune dacă prețul petrolului va coborî sub 60 de dolari.

Săptămâna trecută, ministrul rus al energiei, Alexander Novak a declarat că Executivul analizează posibilitatea reducerii producției de petrol pentru a menține prețul, dar nu a luat încă nicio decizie.

Citând surse guvernamentale ruse, cotidianul Kommersant afirmă astăzi că la apropiata reuniune a organizației țărilor exportatoare de petrol, Rusia, care are statut de observator și, posibil, Venezuela, ca membru al OPEC, ar putea propune o reducere coordonată a producției de petrol, pentru a opri declinul prețurilor, în condițiile în care cartelul și principalul său membru, Arabia Saudită, refuză să o facă unilateral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău