Cât mai trebuie să circulăm cu anvelopele de iarnă? Ce spune legea
-
02 Martie 2017 08:51
Teoretic, șoferii din Republica Moldova își pot schimba anvelopele de iarnă pe cele de vară chiar astăzi. Dacă până în 2014 în Regulamentul Circulației Rutiere era scris că acestea se poartă în perioada 1 decembrie – 1 martie, acum situația e alta.
Trebuie să cunoașteți că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile, scrie autoblog.md. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze autovehiculele în dependență de starea părții carosabile.
De exemplu, dacă în următoarele zile va ninge slab și dvs ați schimbat deja anvelopele de iarnă pe cele de vară, veți fi sancționați cu 600-1.000 de lei amendă dacă poliția va depista modificările pe care le-ați făcut la mașină.
Pentru persoanele juridice, amenda pentru circulația cu anvelopele de vară în condiții meteo nefavorabile va fi de la 3.000 la 4.000 de lei.
Totodată, trebuie să știți că potrivit unor experți, anvelopele de iarnă pierd din aderență dacă temperaturile depășesc 7 grade Celsius. Verificând prognoza meteo pentru următoarele zile în Moldova aflăm că temperaturile maxime vor varia ziua între 7-17 grade, în timp ce noaptea vor varia între -2..+7 în diferite zone ale țării.
În concluzie, rămâne la discreția dvs. când vă veți schimba anvelopele. Important e doar să cunoașteți că în cazul în care vremea se va schimba brusc și pe drumuri va apărea zăpadă sau polei veți risca amendă.
O altă amendă o puteți primi dacă folosiți anvelope cu crampoane. Potrivit articolului 224, aliniat 1 din Codul Contravențional:
(1) Circulația pe drumurile naționale a vehiculelor cu șenile, a vehiculelor echipate cu pneuri utilate cu crampoane (în afara perioadei 1 decembrie – 1 martie), … se sancționează cu amendă de la 30 la 50 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (aici o u.c. = 20 de lei).
Din 16 martie, când o unitate convențională va fi egală cu 50 de lei, se va sancționa cu amendă între 18-30 u.c. pentru persoane fizice și de la 90 la 120 pentru cele juridice.