Cât de mult opiu se produce, de fapt, în Afganistan, unde ajung drogurile și cât câștigă talibanii

  • 26 August 2021 09:50
Cât de mult opiu se produce, de fapt, în Afganistan, unde ajung drogurile și cât câștigă talibanii

Talibanii susțin că au oprit cultivarea macului pentru opiu și fluxul ilegal de droguri ultima dată când au fost la putere în Afganistan. Însă, cu toate că a existat o scădere accentuată în 2001, ultimul an în care au condus țara, cultivarea macului pentru opiu în zonele controlate de talibani a crescut în anii următori, transmite DIGI24.ro

Cât de mult opiu se produce în Afganistan

Plantele de mac de opiu pot fi rafinate și astfel se obține baza pentru mai multe droguri care provoacă dependențe puternice, inclusiv heroina.

Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opiu, potrivit Oficiului pentru Droguri și Criminalitate de la ONU (UNODC). Producția de opiu din această țară reprezintă mai mult de 80% din cea mondială, potrivit BBC, notează sursa citată

În 2018, UNODC a estimat că producția de opiu a contribuit cu până la 11% la economia țării.

Ce au spus talibanii că se va întâmpla cu opiul

După ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a spus: „Când am fost la putere înainte, nu a existat niciun fel de producție de droguri”.

El a spus că „vom aduce din nou cultivarea de opiu la zero” și că va fi eradicată contrabanda.

La început, cultivarea macului pentru opiu a crescut substanțial sub conducerea talibanilor - de la aproximativ 41.000 de hectare în 1998 la peste 64.000 în 2000, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Acestea erau în mare parte în provincia Helmand controlată de talibani și generau 39% din producția ilicită de opiu din lume.

Dar, în iulie 2000, talibanii au interzis cultivarea macului de opiu în zonele controlate de ei. Chiar și un raport al ONU din mai 2001 a subliniat „succesul interdicției cultivării macului în zonele controlate de talibani”.

În urma acestei măsuri a talibanilor, s-a înregistrat o scădere notabilă a capturilor de opiu și heroină la nivel global în 2001 și 2002.

Însă lucrurile s-au schimbat de atunci.

Deși au existat culturi în regiunile controlate până de curând de fostul guvern, cele mai multe au fost concentrate în zonele deținute de talibani.

Spre exemplu, provincia Helmand din sudul Afganistanului, a avut cele mai mari suprafete cultivate cu mac în 2020, când a fost controlată de talibani.

Cum câștigă talibanii bani din mac

Fermele de opiu sunt o sursă majoră de locuri de muncă în Afganistan, în 2019 oferind aproape 120.000 de joburi, potrivit unui sondaj UNODC.

Talibanii profită direct prin taxe și impozite pe culturile de opiu și indirect prin prelucrare și trafic, spune Departamentul de Stat al SUA care spune că taxa de cultivare plătită de fermieri este de 10% din profit.

Impozitele sunt colectate și de la laboratoarele care transformă opiul în heroină, dar și de la comercianții care fac contrabandă cu droguri.

Se estimează talibanii ar încasa între 100 și 400 de milioane de dolari anul din activitățile ilicite cu droguri, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucția afgană (Sigar).

Unde ajung drogurile?

Heroina provenită din opiu cultivat în Afganistan reprezintă 95% din piața din Europa. Doar 1% din heroina din SUA este din Afganistan, potrivit Agenției antidrog din SUA. Majoritatea provine din Mexic.

Între 2017 și 2020, peste 90% dintre opioide au fost traficate pe cale terestră, însă recent s-a înregistrat o creștere a capturilor de pe mare, pe rutele dintre Oceanul Indian și Europa.

Deși au existat fluctuații, producția de opiu și confiscările au arătat o tendință ascendentă în ultimele două decenii în ceea ce privește cultivarea macului în Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău