Cât de fezabilă este plata în ruble a gazului rusesc și care ar putea fi consecințele deciziei impuse de Putin „țărilor neprietenoase"
-
24 Martie 2022 13:24
Piața europeană a energiei a fost în ceață în aceste zile după anunțul președintelui Putin potrivit căruia Rusia va cere tuturor țărilor „neprietenoase” să plătească pentru gaz în ruble. Mai mult, Putin a ordonat băncii centrale și guvernului să stabilească procedura pentru astfel de tranzacții în cel mult 7 zile. Cât de fezabilă e propunerea Rusiei și ce efecte ar putea avea?
„Am decis să pun în aplicare un set de măsuri pentru a plăti livrările de gaz către țările neprietenoase în ruble”, a spus Putin la o întâlnire guvernamentală. Prețurile gazelor în Europa au crescut imediat după declarațiile lui Putin cu 19%, iar petrolul Brent a crescut cu aproximativ 5%, până la peste 120 de dolari pe baril.
Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al UE, o dependență care a creat discuții contradictorii în cadrul blocului european atunci când s-a discutat răspunsul comun la agresiunea Rusiei în Ucraina.
”Cele mai multe contracte sunt în dolari și în euro. Ca orice contract, ele se pot schimba prin acordul părților contractante sau unilateral, cum este și în situația de față. În această situație, contractele pot fi re-negociate sau chiar reziliate. Iar cum aceste contracte au clauze privind garanțiile, contrapartea contractuală poate solicita ieșirea din contract și executarea acestor garanții. Prin urmare, e posibil să vedem cum această măsură s-ar putea întoarce împotriva celui care a promovat-o. Oricum, e clar că demersul nu poate fi rezolvat în câteva zile. Măsura e menită să stopeze de fapt deprecierea rublei. Este o solicitare disperată a unui om disperat care se agață de orice”, a explicat pentru HotNews Răzvan Niculescu, fostul ministru al Energiei.
Fără discuție, decizia rușilor poate fi dificil de aplicat în practică. O serie de importatori europeni au spus că vor continua să plătească în euro, în condițiile în care contractele lor nu permit o astfel de modificare. Și chiar dacă un importator ar vrea să achite în ruble, s-ar lovi de alte obstacole având în vedere sancțiunile aplicate împotriva unui număr ridicat de bănci rusești.
Comisia Europeană (CE) a prezentat recent propuneri privind o aprovizionare adecvată cu gaze naturale pe timpul iernilor următoare. CE propune ca depozitele de gaze să fie umplute cu cel puțin 80% până la 1 noiembrie și 90% în următorii ani. Vor exista și ținte intermediare operatorii de depozitare vor trebui să le îndeplinească.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că cererea lui Putin este de fapt o încălcare a contractului.
Germania consideră că solicitarea Rusiei de a i se plăti gazele în ruble echivalează cu rezilierea contractului. Germania consideră o ''ruptură a contractului'' solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, a declarat miercuri la o conferință de presă ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit AFP.
''Urmează să discutăm cu partenerii noștri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri'', a adăugat oficialul german. Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi și vineri.
Aprovizionarea cu ruble a Vestului ar putea fi dificilă, dacă nu imposibilă; comerțul cu moneda rusă a fost grav îngreunat de sancțiunile occidentale, precum și de controalele de capital ale Rusiei
Mișcarea s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, mai notează WSJ. Și chiar dacă cumpărătorii de gaz rusesc ar schimba moneda de plată, efectul asupra cursului rublei va fi limitat. Rusia a cerut deja companiilor sale care primesc valută în urma exporturilor să schimbe 80% din încasări în ruble.
Ben McWilliams, un analist din cadrul think tank-ului Bruegel cu sediul la Bruxelles, a declarat UE ar trebui să pună mai mult accent pe reducerea consumului total de energie. „Cererea trebuie redusă”, a spus domnul McWilliams. „Dacă trăim în această lume a subvenționării prețurilor și a protejării consumatorilor prin menținerea artificială a prețurilor scăzute ne vom îndrepta către o criză uriașă.”
Presa rusă a scris că majoritatea contractelor includ opțiunea de a plăti în ruble, dar câțiva analiști europeni de gaze au considerat că este puțin probabil să fie așa
Vinicius Romano, analist senior la Rystad Energy, a spus, potrivit FT, că „a insista în privința plății în ruble poate oferi cumpărătorilor motive să renegocieze clauze cum ar fi durata contractului sau pur și simplu rezilierea lui.
Alfred Stern, directorul executiv al OMV, grupul austriac petrochimic, a declarat presei locale că va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și că contractul nu permite modificarea monedei de plată în ruble.
La rândul lui, președintele grupului francez Engie a confirmat că nici în cazul lor nu se poate face plata în ruble. „Piața este îngrijorată de acest lucru”, a declarat James Huckstepp, managerul de analiză a gazelor Emea la S&P Global. „Este un teritoriu nou, dar planurile sunt relativ vagi în această etapă. Este cu siguranță un factor de risc și ar crea complicații pentru cumpărătorii europeni de gaz rusesc.”