Cât costă fabricarea unui Galaxy S8 și de ce este mai scump decât modelul anterior

  • 22 Aprilie 2017 18:01
Cât costă fabricarea unui Galaxy S8 și de ce este mai scump decât modelul anterior

În cazul în care vă întrebați câți bani face Samsung din vânzarea fiecărui telefon Galaxy S8 și de ce este mai scump noul smartphone decât predecesorul Galaxy S7, a venit momentul să aflăm care este prețul real pentru fabricarea unui telefon Galaxy S8.

Compania IHS Markit a analizat toate componentele ce alcătuiesc un exemplar Galaxy S8 și a venit cu o explicație simplă: costul pentru Samsung la fabricarea unui telefon Galaxy S8 este semnificativ mai mare decât la seria S7, scrie Go4it.

Achiziționarea de către Samsung a tuturor subansamblelor care alcătuiesc un telefon Galaxy S8 din varianta cu 64GB memorie internă implică un cost de exact 301.6 dolari, la care se adaugă încă 5.9 dolari plătiți către partenerul OEM (ex Foxconn) în ale cărui fabrici este asamblat produsul finit. Costul de 307.5 dolari depășește însă cu 43.34 dolari nota de plată pentru un telefon Galaxy S7 (36.29 dolari dacă luăm drept exemplu varianta Galaxy S7 edge).

Analiza relevă și motivul creșterii costurilor de fabricație: prețurile mai mari la care sunt procurate chip-urile de memorie DRAM și NAND flash - 41.5 dolari din costul final. Spre comparație, acumulatorul de 3000 mAh este obținut pentru numai 4.5 dolari.

Diferența între costul de fabricație și prețul final al celei mai ieftine variante Galaxy S8 (preț retail de 720 dolari) este de 412.5 dolari. Suma calculată nu reflectă însă profitul real obținut de Samsung de pe urma fiecărui exemplar Galaxy S8 comercializat, în ecuație intrând și alte costuri ascunse mult mai dificil de cuantificat: costurile cu transportul și taxe vamale, promovarea în campanii publicitare, adaosul comercial al magazinului de desfacere, proiectarea efectivă a dispozitivului.

Cu siguranță, un impact asupra costului mărit îl are și noul ecran mai spațios, însă suma exactă nu a fost dezvăluită.

Cert este că Samsung a ales să transpună costul de fabricație mărit în prețul final al telefonului mobil, mizând pe disponibilitatea cumpărătorilor de a plăti mai mult pentru fiecare exemplar Galaxy S8 achiziționat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău