Cât cheltuiesc bogații lumii pe închirieri de superiahturi?

  • 24 Octombrie 2022 16:38
Cât cheltuiesc bogații lumii pe închirieri de superiahturi?

Stacy Fischer-Rosenthal și echipa sa de 30 de oameni au rezervat toată vara iahturi private pentru bancheri, directori executivi de companii și alți bogați eliberați de strânsoarea restricțiilor Covid și dispuși să plătească milioane de dolari pentru croaziere de lux, scrie Bloomberg.

Rezervările pentru su­per­iah­turi prin intermediul Fischer Travel En­ter­prises, unde Fischer-Rosen­thal este președinte, au crescut cu 20% în acest an de la nivelurile deja ridi­cate din 2021, un trend con­semnat și de alte companii care închiriază vase de lux.

„Închirierile de iahturi sunt foarte populare pentru că clienții noș­tri își doresc intimitatea, siguranța și flexibilitatea pe care acestea le-o oferă“, arată Fischer-Rosenthal.

Americanii sunt o categorie de cli­enți în creștere, ajutând la umple­rea golurilor lăsate de rușii bogați care nu mai călătoresc la fel de mult din cauza restricțiilor impuse în urma invadării Ucrainei.

Numărul bogaților a crescut

Și nu numai cei de teapa lui Elon Musk, Beyonce sau Jay-Z închiriază astfel de palate plutitoare de lux. Unui cuplu din SUA i-a plăcut atât de mult croaziera din Grecia și Turcia din iulie, încât au rezervat o alta în Italia la scurt timp și și-au invitat și prietenii, potrivit lui Fischer-Rosenthal.

Fraser Yachts, care vinde și ad­ministrează superiahturi și aran­jează închirieri, a rezervat aproape 500 de călătorii private în primul semestru al acestui an, potrivit lui Mark Duncan, director de marketing al companiei.

Rezervările au crescut cu 32% față de anul trecut, iar la baza crește­rii se află din nou americani, mulți dintre aceștia închiriind pentru prima dată. Numărul americanilor cu averi nete cuprinse între 1 și 5 milioane de dolari a crescut cu 8% în 2021 la peste 12 milioane de gospodării, în timp ce numărul celor cu averi de 25 milioane dolari sau mai mult a urcat cu 18%.

„Au făcut o groază de bani în ultimii ani, iar acum vor să călătorească”

„Clienții noștri sunt oameni bogați, care administrează bănci și fonduri de hedging. Au făcut o groază de bani în ultimii ani, iar acum vor să călătorească din nou și vor ce e mai bun“, spune Fischer-Rosenthal.

De asemenea, clienții sunt din ce în ce mai tineri, având o medie de vârstă de 50 de ani față de 60-65 de ani în urmă cu două decenii. În acest an, aproximativ 35% din clienții Fraser nu au mai închiriat iahturi până acum, comparativ cu 15% anterior. Crozierele implicând mai multe generații din aceeași familie sunt de asemenea mai populare.

Tendința ca familiile și prietenii să călătorească împreună creștere cererea de superiahturi mai mari. Unul dintre cele mai scumpe superiahturi din lume este Octopus, de 126 de metri. Deținut anterior de co-fondatorul Microsoft Paul Allen, acesta poate fi închiriat pentru 2,2 milioane de dolari pe o săptămână.

Există aproximativ 3.100 de iahturi private ce pot fi închiriate la nivel mondial, însă numărul superiahturilor este în scădere pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău