Cât au plătit alte state pentru vaccinul chinezesc cumpărat de R.Moldova, cu preț ținut în secret. O legătură dubioasă cu China, în detrimentul producătorilor europeni (Sanatateinfo)

  • 28 Aprilie 2021 10:09
Cât au plătit alte state pentru vaccinul chinezesc cumpărat de R.Moldova, cu preț ținut în secret. O legătură dubioasă cu China, în detrimentul producătorilor europeni (Sanatateinfo)

Întrebați în repetate rânduri care este prețul pe care l-au plătit pentru vaccinul chinezesc anti-Covid, responsabilii din Sănătate susțin în continuare că vor ține ascuns prețul de opinia publică, pentru că asta ar prevede o clauză de confidențialitate, semnată de autoritățile moldovenești și compania chineză Sinovac. Cine a avut interesul ca o astfel de clauză să existe și de ce?, se arată într-un material realizat de Sanatateinfo.md.

Evident, ne întrebăm în contextul în care Ministerul Sănătății se pare că s-a implicat într-o afacere îndoielnică cu o companie chineză cu istoric de mituire, care și-a vândut vaccinul în diverse piețe la prețuri exorbitante, chiar și de 32 de dolari doza, pe când AstraZeneca costă între 2 și maxim 4 dolari doza, mai scrie sursa citată

 „Nu putem să vă spunem exact prețul vaccinului, a fost semnat un memorandum de confidențialitate și această informație nu poate să fie făcută publică”, a declarat astăzi în cadrul conferinței de presă de astăzi, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov. Nu este clar de ce a fost nevoie de o clauză de confidențialitate, în condițiile în care autoritățile erau obligate să caute cele mai bune opțiuni pentru procurarea vaccinurilor, având în vedere bugetul auster al Republicii Moldova și al domeniului Sănătății. Clar este la această etapă că Moldova a cumpărat 100.000 de doze din cele 400.000 pe care vrea să le procure de la Sinovac, iar 150.000 sunt cu titlu de donație.

În aceste condiții, am căutat să vedem la preț au cumpărat alte țări vaccinul anti-Covid produs de Sinovac. Și din datele disponibile se dovedește că acest ser, deși are o rată de eficacitate mult mai scăzută decât alte vaccinuri, nu este deloc ieftin. 

Dintr-o bază de date a UNICEF, creată cu scopul de a transparentiza prețurile la vaccinurile anti-Covid, se poate vedea că Brazilia și Cambodgia au cumpărat vaccinul de la Sinovac cu 10 dolari doza. India l-a procurat cu 14 dolari doza, iar Indonezia cu 14 și chiar 17 dolari doza. Ucraina a procurat vaccinul de la Sinovac cu 14 dolari doza. Pe piața privată din Thailanda, același vaccin s-a vândut chiar și cu 32 dolari doza, dar din resurse publice același vaccin s-a procurat și cu 5 dolari doza. Deci, o diferență enormă.

Citiți continuarea materialului pe Sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău