Casele și construcțiile sechestrate vor fi vândute de FISC. Care va fi procedura

  • 14 Aprilie 2017 12:06
Casele și construcțiile sechestrate vor fi vândute de FISC. Care va fi procedura

Bunurile imobile confiscate de autorități ar putea fi comercializate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Totodată, ar putea fi modificat și modul prin care sunt vândute obiectele confiscate.

Ministerul Finanțelor propune modificarea Regulamentului cu privire la modul de evidenţă, evaluare şi vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune şi a comorilor, scrie bizlaw.md.

Astfel, bunurile confiscate de stat ar putea fi vândute și prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei, dar și de SFS. În prezent, Regulamentul stabileşte doar trei moduri de comercializare a acestora:

  • prin comerţul de consignaţie;
  • în baza contractului de vânzare-cumpărare;
  • pe bază de concurs.

Conform Regulamentului, SFS poate prelua evidența asupra următoarelor categorii de bunuri:

  • bunurile confiscate în folosul statului în baza sentinţelor şi hotărârilor instanţelor judecătoreşti şi altor autorităţi de stat împuternicite să adopte astfel de hotărâri;
  • bunurile fără stăpân;
  • bunurile trecute în posesia statului cu drept de succesiune;
  • bunurile uşor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, sechestrate de autorităţile de stat împuternicite (cu excepţia celor sechestrate în baza Titlul V al Codului fiscal);
  • corpurile delicte, anexate la dosarele penale;
  • comorile.

De asemenea, Ministerul Finanțelor propune ca bunurile imobile confiscate să fie comercializate de SFS. Astfel, bunurile imobile – construcțiile și terenurile trecute în proprietatea statului în baza dreptului succesoral, fără stăpân sau confiscate, se comercializează de către SFS, prin intermediul licitațiilor publice.

Pentru evaluarea bunurilor și comercializarea lor la licitație, SFS selectează persoanele care dispun de licență pentru activitatea respectivă, încheie cu ele contracte și repartizează materialele pentru evaluare. Plata serviciilor prestate de aceste persoane nu poate depăși 8% din mijloacele bănești obținute din comercializarea bunurilor. În baza materialelor expertizei și a materialelor de evaluare a bunurilor, SFS aprobă prețul inițial de comercializare a bunurilor care urmează să fie comercializate la licitație.

Pentru a organiza comercializarea bunurilor, expertul transmite SFS dosarele loturilor de bunuri. Ulterior, SFS examinează dosarele loturilor de bunuri, aprobă actul prețului inițial de licitație a fiecărui lot aparte și dispune publicarea comunicatului informativ despre desfășurarea licitației. Anunțul se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și pe site-ul SFS.

Licitația cu strigare urmează să aibă loc în cel puțin 15 zile de la anunțare și poate fi desfășurată dacă la ea sunt înscriși cel puțin doi participanți. Contractul de vânzare-cumpărare se încheie în termen de 5 zile din data încheierii licitaţiei sau a negocierilor directe.

Dacă la licitația cu reducere nu s-a înscris niciun reprezentant, SFS va anunța o licitație repetată, în termen de 30 zile. Dacă și de data aceasta nu se înscrie niciun participant sau dacă bunurile nu sunt vândute, SFS are dreptul la micșorarea prețului stabilit inițial cu 10% și se anunță din nou licitația cu strigare, conform procedurii stabilite.

Reducerea preţului în cadrul licitațiilor poate continua până la 50% din preţul inițial, iar în cazul vânzării terenurilor – nu mai jos de preţul normativ, stabilit conform legislaţiei.

În cazul în care bunurile imobile nu sunt comercializate nici după ultima reducere a prețului, SFS le va transmite, cu titlu gratuit, autorităților publice locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău