Casa în care s-a născut marele poet și om politic Adrian Păunescu prinde din nou viață | Ludmila Sfârloagă: Renovarea acestei case va păstra vie flacăra românismului

  • 24 August 2020 14:59
Casa în care s-a născut marele poet și om politic Adrian Păunescu prinde din nou viață | Ludmila Sfârloagă: Renovarea acestei case va păstra vie flacăra românismului

Casa în care s-a născut marele poet și om politic Adrian Păunescu prinde din nou viață, după ce ani de zile a fost în stare deplorabilă. Locuința poetului din Copăceni, Sângerei, a fost practic reconstruită printr-un proiect al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și va fi inaugurată miercuri, 26 august.

Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfârloagă, a spus pentru Radio Chișinău că locuința poetului a fost cumpărată de Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și timp de un an a fost reconstruită. La Copăceni, vizitatorii casei lui Adrian Păunescu vor putea găsi un muzeu dedicat poetului, dar și o scenă laterală pentru concursul Galbenă Gutuie.

‌" Noi chiar am reconstruit această casă, pentru că ea intra în pământ. Mulți s-au întrebat unde e beciul, dar noi am construit lateral casei o scenă pentru festivalul "Galbenă Gutuie". Fusesem și vizitasem locul și văzusem cât de deplorabilă era starea casei și am ținut mult să o renovăm. Casa e pe același fundament, doar că am folosit materiale trainice, ca să reziste 100 de ani acum încolo, ca să fim și noi că am făcut ceva. Muzeul este modern, este tapetat cu fotografii de-ale poetului de la cenaclul Flacăra, cu multe cărți", a mai spus Ludmila Sfârloagă.

În primul rând, renovarea acestei case, păstrează vie flacăra românismului. Tinerii vor avea posibilitatea să învețe despre marii poeți că Adrian Păunescu. Acolo va avea loc festivalul Galbenă Gutuie, care este flacăra a românismului, de care noi avem nevoie în nordul Basarabiei. Consider că e într-adevăr un proiect de suflet, acolo se va înteți flacăra românismului", a mai spus Ludmila Sfârloagă.

‌Pentru cumpărarea casei lui Adrian Păunescu, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a alocat 10 mii de euro, iar alte 64 de mii de euro au fost folosite pentru lucrările de construcție și reabilitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău