Casa Albă: Vor exista ''consecințe'' pentru Rusia ''dacă Navalnîi moare''

  • 18 Aprilie 18:42
Casa Albă: Vor exista ''consecințe'' pentru Rusia ''dacă Navalnîi moare''

Casa Albă a avertizat, duminică, că vor exista "consecințe" pentru Rusia dacă opozantul Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va muri, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"În ceea ce privește măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, și nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecințe dacă dl Navalnîi moare", a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al lui Joe Biden, pe canalul CNN.

"Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană și cu numeroase democrații din lume care ne împărtășesc opinia pentru a impune sancțiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaționale", a explicat Jake Sullivan.

"În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor și că vor fi trași la răspundere de comunitatea internațională", a adăugat el.

În cadrul intervenției, Sullivan a fost întrebat de ce Joe Biden nu a menționat soarta opozantului în discursul său de joi privind sancțiunile impuse Rusiei și de ce nu a solicitat public eliberarea lui.

"Am estimat că decât să facem declarații publice generale, cel mai bun mod de a ataca această problemă este în privat, prin intermediul unor căi diplomatice, direct la nivelurile cele mai înalte ale guvernului rus", a mărturisit consilierul Casei Albe.

Președintele american a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este "total nedreaptă", în cadrul unor scurte declarații de presă.

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin și Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Aliații opozantului în vârstă de 44 de ani, bolnav și în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruși să iasă și să protesteze pe 21 aprilie, "pentru a-i salva viața".

Medici apropiați de opozant au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
13
Tue
14
Wed
13

Curs oficial BNM 08 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău