Casa Albă va publica un raport desecretizat care l-ar incrimina pe prințul moștenitor saudit în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi

  • 25 Februarie 2021 16:37
Casa Albă va publica un raport desecretizat care l-ar incrimina pe prințul moștenitor saudit în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi

Președintele Joe Biden urmează să vorbească la telefon cu regele Arabiei Saudite, în contextul în care administrația sa va desecretiza un raport în care s-ar dezvălui implicarea și complicitatea prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, în asasinarea sângeroasă a jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018, relatează The Guardian, potrivit Digi24.ro.

Casa Albă a confirmat, miercuri, că președintele american urmează să discute cu monarhul saudit și că raportul desecretizat urmează să fie făcut public. Conform informațiilor apărute în presa americană, raportul confirmă implicarea lui bin Salman care ar fi aprobat și probabil chiar comandat uciderea lui Khashoggi.

Informațiile vin în contextul în care administrației de la Washington i se cere insistent din partea activiștilor pentru drepturile omului să tragă la răspundere conducerea statului saudit prin sancțiuni și să renunțe la politica lui Trump de „susținere a despoților”.

„Publicarea acestui raport reprezintă un îndelung așteptat pas care trebuie să vină împreună cu responsabilizarea făptașilor pentru a ne asigura că o astfel de crimă barbară nu se va mai repeta”, a spus Khalid Aljabri, un opozant saudit aflat în exil în Canada.

„Administrația Biden trebuie să ia măsuri mai puternice – sancționarea oficialilor de rang înalt și personajelor politice, instituțiilor și entităților care au fost implicate în asasinarea lui Khashoggi”, a adăugat el.

Înainte de alegerile prezidențiale de anul trecut, Biden spunea că Arabia Saudită trebuie să fie tratată ca un „paria internațional” pentru uciderea lui Khashoggi. Analiștii cred, însă, că administrația sa va lua doar măsuri moderate împotriva saudiților.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, a fost ucis în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăți. Dispariția misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ și nu a mai ieșit de acolo, a generat o criză internațională la acel moment. 

După ce inițial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a recunoscut în cele din urmă că acesta a fost comis de agenți saudiți despre care spune că ar fi acționat singuri și fără a primi ordine.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău