Casa Albă se așteaptă ca întâlnirea cu liderul nord-coreean să aibă loc, în pofida tăcerii Coreei de Nord

  • 13 Martie 2018 07:05
Casa Albă se așteaptă ca întâlnirea cu liderul nord-coreean să aibă loc, în pofida tăcerii Coreei de Nord
Sky News

Casa Albă a declarat, luni, că se așteaptă ca între președintele american, Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, să aibă loc o întâlnire, dacă Phenianul își respectă promisunile, deși Coreea de Nord nu a comentat încă asupra posibilității summitului.

O delegație sud-coreeană, care a vizitat Coreea de Nord săptămâna trecută, a afirmat că liderul Kim Jong-un și-a exprimat dorința de a-l întâlni pe președintele Trump și pe președintele sud-coreean, pentru a discuta pe tema denuclearizării. Presa nord-coreeană a scris despre vizita sud-coreeană, dar nu a dat detalii privind întâlnirea.

Întrebată dacă tăcerea Coreei de Nord înseamnă că există o posibilitate ca întâlnirea dintre Trump și Kim să nu aibă loc, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat: „Noi suntem încredințați că va avea loc. Oferta a fost făcută, iar noi am acceptat-o. Coreea de Nord a făcut mai multe promisiuni și sperăm că și le va respecta, iar dacă acesta va fi cazul, întâlnirea va avea loc, potrivit planului. Noi continuăm să facem pregătirile, pe mai multe planuri", a declarat ea.

Anterior, Coreea de Sud a afirmat că tăcerea Coreei de Nord asupra întâlnirii cu SUA și Coreea de Sud este, probabil, cauzată de precauțiile legate de pregătirea întrunirii, în timp ce secretarul american de stat, Rex Tillerson, a afirmat că Washingtonul așteaptă să primească un semn din partea Phenianului. „Nu am văzut și nu am primit un răspuns oficial din partea Coreei de Nord în privința summitului SUA-Coreea de Nord", a declarat Baik Tae-hyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Coreea de Sud.

Tillerson a afirmat că vor fi necesare câteva demersuri pentru a cădea de acord asupra unui loc și a unui scop al întâlnirii. „Este o etapă de început. Nu am primit niciun răspuns direct din partea Coreei de Nord, dar ne așteptăm să îl primim", a declarat Rex Tillerson, în timpul vizitei sale în Nigeria.

Trump a fost de acord, săptămâna trecută, să aibă prima întâlnire cu Kim, pe care Coreea de Sud o estimase pentru finalul lunii mai, după summitul dintre Nord și Sud, în luna aprilie. Trump a făcut anunțul după ce liderul delegației sud-coreene care l-a întâlnit pe Kim a afirmat că liderul nord-coreean s-a angajat să înceapă denuclearizarea și să se abțină de la noi teste nucleare și balistice. Oficialii sud-coreeni care l-au întâlnit pe Kim au fost la Washington, săptămâna trecută, pentru a transmite mesajul acestuia, și au vizitat China, luni, pentru a discuta cu președintele Xi Jinping, care a făcut apel la răbdare.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău