Casa Albă salută o ''victorie extraordinară'' a Ucrainei la Herson

  • 12 Noiembrie 2022 17:46
Casa Albă salută o ''victorie extraordinară'' a Ucrainei la Herson

Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o "victorie extraordinară" pentru Ucraina după retragerea forțată a armatei ruse și recucerirea orașului Herson, în sudul țării, relatează AFP.

"Se pare că ucrainenii tocmai au repurtat o victorie extraordinară: singura capitală regională capturată de Rusia în acest război s-a întors acum sub drapel ucrainean, ceea ce este cu totul remarcabil", a declarat presei consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl însoțește pe președintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Sullivan s-a exprimat după intrarea trupelor ucrainene în oraș, ceea ce reprezintă un nou eșec usturător pentru Moscova, după aproape nouă luni de război în Ucraina.

Retragerea forțelor ruse va avea "implicații strategice mai largi", în special atenuarea amenințării pe termen lung din partea Rusiei asupra mai multor orașe din sudul Ucrainei, printre care și Odesa, a declarat el.

"Este un moment mare și se datorează tenacității incredibile și abilității ucrainenilor, cu sprijinul unit și neclintit al SUA și al aliaților noștri", a adăugat Sullivan.

Întrebat despre informațiile potrivit cărora administrația președintelui Joe Biden ar fi început să exercite presiuni asupra președintelui Volodimir Zelenski pentru a lua în considerare negocieri cu Moscova, Jack Sullivan a declarat că Rusia, nu Ucraina este cea care trebuie să se decidă dacă să se așeze sau nu la masa negocierilor.

Rusia, a spus el, continuă să aibă "revendicări trăsnite" cu privire la autoproclamatele sale anexări de pământuri ucrainene, chiar și atunci când se retrage în fața contraofensivei ucrainene.

"Ucraina este parte a păcii în acest conflict, iar Rusia este partea războiului. Rusia a invadat Ucraina. Dacă Rusia ar alege să înceteze să mai lupte în Ucraina și să plece, ar însemna sfârșitul războiului. Dacă Ucraina ar alege să se oprească să se bată și să abandoneze, ar însemna sfârșitul Ucrainei", a subliniat consilierul Casei Albe.

"În acest context, poziția noastră rămâne aceeași ca în trecut și, în mod fundamental, este în strânsă consultare și în sprijinul președintelui Zelenski", a mai subliniat Sullivan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău