Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma prețurilor exagerate la gazul lichefiat livrat Europei

  • 29 Noiembrie 2022 09:58
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma prețurilor exagerate la gazul lichefiat livrat Europei

Casa Albă a respins acuzațiile potrivit cărora SUA profită de pe urma prețurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, relatează Agerpres.

Un responsabil al guvernului american a respins această acuzație, catalogând-o drept neadevărată, într-o conferință de presă luni seara, în care a afirmat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerțul cu energie, a spus el. Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.

Țările europene caută în prezent modalități pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi după ce Rusia și-a redus substanțial livrările de gaze naturale către țările europene, ca represalii la sancțiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent țările exportatoare de gaz lichefiat de creșterea exagerată a prețurilor pe fondul crizei energetice actuale.

Declarația Casei Albe intervine după ce mai mulți responsabili europeni au afirmat săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, că SUA profită de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului lichefiat la prețuri exorbitante.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău