Casa Albă provoacă indignare prin coborârea unui drapel în memoria militarilor dispăruți

  • 11 Septembrie 2020 17:17
Casa Albă provoacă indignare prin coborârea unui drapel în memoria militarilor dispăruți

Veterani și parlamentari americani și-au exprimat indignarea față de decizia luată anul acesta de administrația prezidențială a SUA, de a muta într-un loc mai puțin vizibil de la Casa Albă un drapel în onoarea militarilor dispăruți, transmite Reuters vineri, preluat de Agerpres.

Drapelul era dedicat prizonierilor de război și soldaților dați dispăruți în acțiune. Un material video difuzat în iunie de președinția americană arată că drapelul a fost coborât, în cadrul unei ceremonii private cu onoruri militare, dintr-o poziție deasupra Casei Albe. Cu numai câteva luni înainte, președintele Donald Trump promulgase o lege care prevedea arborarea zilnică a drapelului pe mai multe clădiri federale, inclusiv Casa Albă.

Evenimentul a revenit în atenție în contextul controversei provocate de știri de presă conform cărora Trump a folosit termeni jignitori la adresa veteranilor. El i-a numit ''învinși'' (losers) pe militarii americani înmormântați în Franța, unde au căzut în Al Doilea Război Mondial, și ''fraieri'' (suckers) pe infanteriștii marini.

Președintele a dezmințit informația publicată de revista The Atlantic. Reuters reamintește însă că el și-a exprimat public în trecut disprețul față de senatorul republican John McCain - între timp decedat - care fusese prizonier de război în Vietnam. Într-o carte în curs de publicare intitulată ''Rage'' (Furie), jurnalistul Bob Woodward, celebru pentru dezvăluirea cazului Watergate împreună cu Carl Bernstein, dezvăluie și critici ale lui Trump la adresa generalilor americani.

''E destul de rău că președintele Trump îi ridiculizează public pe eroii de război, cum ar fi senatorul McCain și alții căzuți prizonieri pe câmpul de luptă. El promovează inexplicabil drapelul Confederat (al Confederației secesioniste a statelor din sud, în războiul civil din SUA - n. red.), dar nu arborează drapelul prizonierilor de război și al celor dispăruți în acțiune. Asta face parte dintr-un model de lipsă de respect din partea președintelui Trump la adresa celor care au slujit onorabil națiunea'', a declarat senatorul democrat Jack Reed, unul din promotorii legii privind drapelul.

Senatoarele democrate Elizabeth Warren și Margaret Hassan, de asemenea susținătoare ale legii respective, au trimis joi o scrisoare la Casa Albă, cerând revenirea asupra deciziei de mutare a drapelului.

Legea a fost promovată și de republicani, printre care senatorii Marco Rubio, Tom Cotton și John Tune; Trump a promulgat-o în noiembrie anul trecut.

Luna trecută, grupul Foștilor Prizonieri de Război Americani, care reprezintă circa 10.000 de militari și familiile acestora, și-a arătat indignarea față de mutare, numind-o ''o palmă peste față''. ''În timp ce (președintele Trump) se laudă cu sprijinul pentru forțele armate ale SUA și familiile acestora, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Iar această acțiune vorbește despre disprețul pentru prizonierii de război și cei dispăruți în luptă'', arată grupul.

Începând din Al Doilea Război Mondial au fost dați dispăruți peste 82.000 de militari americani. Legea prevede că drapelul dedicat acestora trebuie arborat ''într-un mod gândit să asigure vizibilitatea pentru public''. În locul unde este amplasat acum, drapelul poate fi văzut doar din câteva puncte din afara complexului Casei Albe.

Pe drapelul negru cu alb figurează imaginea unui om sub un foișor de pază, privind spre un gard de sârmă ghimpată, și textul ''nu v-am uitat''.

Președinția și-a susținut punctul de vedere privind mutarea, dar nu a dat nicio explicație privind motivul. ''Președintele Trump a inaugurat anul acesta, pe terenul Casei Albe, un memorial pentru prizonierii de război și cei dispăruți în acțiune, în memoria veșnică a militarilor eroi care au fost prizonieri de război sau au dispărut în luptă'', a declarat Judd Deere, purtător de cuvânt al Casei Albe. ''Președintele a ales un loc în colțul de sud-vest al Peluzei de Sud pentru memorialul vizibil și sfânt, care poate fi văzut de toți cei care vizitează Casa Albă și unde se află drapelul prizonierilor de război și dispăruților'', a precizat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău