Casa Albă îl avertizează pe Putin că „nu va putea supraviețui” după acordurile NATO

  • 12 Iulie 14:04
Casa Albă îl avertizează pe Putin că „nu va putea supraviețui” după acordurile NATO

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a avertizat joi pe președintele rus Vladimir Putin că acordurile la care a ajuns NATO, de a sprijini în continuare Ucraina, sunt un semn că locatarul de la Kremlin „nu va putea supraviețui” războiului, informează EFE, transmite Agerpres.

Partenerii NATO „împreună au arătat clar că Putin nu ne poate dezbina, nu ne poate supraviețui”, a insistat Sullivan într-un forum organizat pe marginea summitului aniversar al NATO care a avut loc în perioada 9-11 iulie la Washington. Un summit care va contribui la „construirea unei punți către NATO pentru Ucraina”, a declarat Sullivan.

Realizările acestui summit – a remarcat Sullivan – sunt un semn că Ucraina și nu Rusia „va învinge”, într-un moment în care „tabloul actual al acestui conflict este foarte diferit de cel din aprilie”, când Ucraina era pe cale să rămână fără muniție.

Putin „crede că poate supraviețui Ucrainei și susținătorilor ei și a luat măsuri pentru a pune Rusia pe picior de război”, încercând „să realizeze cea mai semnificativă expansiune a apărării Rusiei de la Războiul Rece” încoace, dar „aceste „cheltuieli de război nesustenabile maschează slăbiciunea și fragilitatea”, a apreciat înaltul oficial american.

Sullivan a avertizat că săptămânile care urmează „vor fi dificile”, dar „au fost făcuți niște pași îndrăzneți în ultimele zile” și „se vor face mai mulți” în zilele următoare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că obiectivul Statelor Unite este „ca Ucraina să se poată apăra” și „să-și recupereze teritoriul” ocupat de Rusia.

„Președintele (american Joe Biden) s-a concentrat pe trei lucruri de la începutul acestui război: în primul rând, să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie, să susțină flancul estic al NATO – acum avem 100.000 de soldați pe continentul european – și în al treilea rând, să se asigure că acest război nu se intensifică și nu se extinde”, a explicat Kirby.

Administrația americană „discută aproape zilnic cu ucrainenii despre ceea ce au nevoie”, a mai adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:6,17 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
22
Thu
24
Fri
26
Arhivă Radio Chișinău