Casa Albă dezminte orice idee de ''înghețare'' a programului nuclear nord-coreean

  • 01 Iulie 2019 17:45
Casa Albă dezminte orice idee de ''înghețare'' a programului nuclear nord-coreean

Casa Albă a dezmințit luni ideea că guvernul american se gândește la o ''înghețare'' a programului nuclear nord-coreean în perspectiva reluării negocierilor cu Phenianul, așa cum afirmă în ediția sa de luni publicația New York Times, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

În cadrul întâlnirii istorice de duminică în zona demilitarizată (DMZ), care separă cele două Corei, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un au convenit asupra reluării discuțiilor în scurt timp. O astfel de ''înghețare'' ar lăsa Coreea de Nord în posesia armelor nucleare deja dezvoltate, notează France Presse.

''Nici Consiliul Național de Securitate (al SUA), nici eu nu am discutat sau nu am auzit de dorința de a 'implementa o înghețare nucleară în Coreea de Nord''', a subliniat John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, într-o postare pe Twitter luni dimineață, afirmând că a citit articolul apărut în New York Times din ''curiozitate''.

''Aceasta este o tentativă condamnabilă din partea cuiva de a-l pune în dificultate pe președinte'', a afirmat John Bolton. ''Ar trebui să existe consecințe'', consideră el.

În articolul publicat luni, care se bazează pe o ''sursă neindentificată'', cotidianul american afirmă că guvernul lui Donald Trump lucrează la această idee de mai multe săptămâni, cu mult înaintea întâlnirii neașteptate între cei doi lideri.

Această pistă, care - potrivit New York Times - ar putea servi drept bază pentru noi negocieri promise de cele două țări, ''ar însemna o înghețare nucleară ce ar duce în esență la un status quo și ar accepta tacit Coreea de Nord ca putere nucleară''.

Poziția oficială a SUA este că sancțiunile împotriva Coreei de Nord nu pot fi ridicate înainte de o denuclearizare completă a peninsulei.

După trei întâlniri cu Kim Jong-Un, președintele american este sub presiune pentru a obține rezultate, în contextul în care negocierile cu regimul de la Phenian nu au dus până acum la nimic concret. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău