Casa Albă: „Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”

  • 03 Septembrie 2020 08:14
Casa Albă: „Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”

Casa Albă s-a declarat miercuri „foarte tulburată” de anunțul Germaniei că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres si Digi24.ro

„SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunțate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a precizat Consiliul de securitate națională al Casei Albe într-un comunicat.

„Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic noviciok”, se arată în comunictul care precizează că Washingtonul va lucra cu aliații săi pentru ca „responsabilii din Rusia să dea socoteală”.

„Rușii au dreptul să-și exprime opiniile de manieră pașnică și fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, și în mod cert fără frică de agenți chimici”, se adaugă în comunicat.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit „probe fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, potrivit guvernului german.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepție sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra și Moscova.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, autor al unor materiale care denunță corupția elitelor rusești care sunt larg distribuite pe rețelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârșitul lui august dintr-un spital din Siberia într-unul din Berlin.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău