Cărțile a doi scriitori români au fost lansate la o bibliotecă din Chișinău

  • 18 Octombrie 2021 18:43
Cărțile a doi scriitori români au fost lansate la o bibliotecă din Chișinău

La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală au fost lansate astăzi cărțile a doi scriitori români: dr. Mihai Nicolae și Maria Găitan Mozes, originară din Republica Moldova, stabilită în orașul Bat Yam din Israel, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, volumul ”Călătorii identitare (românii megieși)”, autor dr. Mihai Nicolae, este dedicat românilor ale căror comunități se află în vecinătatea României, urmărind „biografia” locurilor și „descrierea” oamenilor. Acest prim volum prezintă istoria Ținutului Herța, a regiunii transnistrene, a românilor de la est de Bug, din Sudul Basarabiei (Bugeac), a românilor din Bulgaria și din Banatul sârbesc (Voivodina). Mihai Nicolae este doctor în științe juridice al Universității București, notează sursa citată.

La aceeași bibliotecă au fost prezentate cărțile scrise de poeta originară din R. Moldova, Maria Găitan Mozes, stabilită în orașul Bat Yam, Israel: volumul antologic de poezie „Las inima să spună” (București, 2019), cărțile „Zâmbind sub poverile vieții” (București, 2020), „Israel sub cupola cerului” (București, 2021), „O, mamă, dulce mamă” (Sfântu Gheorghe, 2020), cu un Audiobook realizat la Radio Moldova de jurnalista Alina Chiriac-Ivașcu, precum și două volume de versuri pentru copii de aceeași autoare, editate la București în colecția „Universul copiilor”, în 2020.

Maria Găitan Moses s-a născut la 15 iunie 1928, în satul Vărzăreștii Noi, raionul Nisporeni și s-a stabilit în România în anul 1943. În anul 1977, emigrează cu soțul în Israel, unde își regăsește vechii colegi, prieteni și profesori de la Școala de literatură: Izu Schechter, profesorul Strihan. Alexandru Mirodan îi publică aici cinci volume de versuri și activitatea ei editorială prinde aripi până în prezent. „Gazeta Românească” și Editura „Familia” din Tel Aviv contribuie la promovarea creației sale.

Cele două evenimente au fost organizate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Radio Moldova și Asociația interetnică ”ANIMA FORI”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău