Cartea "Tezaurul României de la Moscova" de Marian Voicu, lansată la Târgul Gaudeamus

  • 20 Noiembrie 2016 16:33
Cartea

Cartea "Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani", scrisă de Marian Voicu, a fost lansată duminică, la standul Editurii Humanitas de la Târgul Gaudeamus.

"Cartea se referă, în principal, la chestiunea tezaurului. (...) Veți afla mult mai multe despre relațiile dintre România și Rusia, relații extrem de tensionate în ultima sută de ani în primul rând din acest motiv, din cauza chestiunii tezaurului. (...) Relația româno-rusă este paralizată chiar de această temă, pentru că este un cerc vicios pe care Marian Voicu l-a surprins foarte bine într-o pagină a cărții. Dialogul politic nu pornește și nu se înalță, nu capătă conținut pentru că nu ni s-a restituit în întregime tezaurul și, în același timp, tezaurul nu ne este restituit pentru că atmosfera dialogului politic e proastă. Deci, cum să ieșim din această dilemă? Niciun politician încă nu a reușit să o spargă ca pe un cod, să spună ce a fost mai întâi, oul sau găina. (...) E o provocare pentru politicieni și diplomați, dar cel puțin ieșim din zona mitului, vedem ce s-a întâmplat, care au fost etapele", a spus fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, prezent la eveniment.

Autorul volumului a mărturisit că a avut nevoie de 9 luni pentru a scrie cartea, susținând că ''povestea, extrem de interesantă, are toate ingredientele unui blockbuster''.

"Pentru noi, chestiunea tezaurului este una de drept internațional. (...) Noi discutăm despre tezaur, rușii discută despre istoria tezarului, și de aici o încurcătură teribilă. Problema poate fi privită din punct de vedere istoric, poate fi privită politic, de drept internațional sau etic. Oricum am privi, rușii ne întreabă de 100 de ani care tezaur. Și o fac cu atâta convingere încât noi când mergem (...), pentru că nu avem alte inventare, cu excepția Băncii Naționale care are un registru din 1922, probabil cel mai important document al statului român, și pentru că statul român nu s-a străduit să colecteze toate inventarele, să le centralizeze astfel încât să mergem cu lecția învățată la ruși, din păcate atunci când ne întreabă 'Ce ne cereți?', noi înălțăm din umeri. Și aici este vina noastră, a statului român", a mai spus Voicu.

Redactorul volumului, Andreea Niță, a susținut că "Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani" realizează ''un inventar, foarte bine punctat, prezentând cele mai importante momente de-a lungul ultimilor 100 de ani".

"Cartea conține foarte multe informații absolut esențiale nu numai pentru cei pasionați de istorie ci și pentru orice român care este dornic să cunoască mai mult despre această chestiune rămasă încă nerezolvată", a adăugat ea.

Printre cei prezenți la lansare s-au aflat și fostul președinte al României, Traian Băsescu, dar și fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu.

Sursa: agerpres.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău