Cartea de poezii „Totul va fi bine”, semnată de Maria Ivanov, va fi lansată la librăria Cărturești de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

  • 04 Noiembrie 2022 16:26
Cartea de poezii „Totul va fi bine”, semnată de Maria Ivanov, va fi lansată la librăria Cărturești de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

Cartea de poezii „Totul va fi bine”, semnată de Maria Ivanov, va fi lansată astăzi la librăria Cărturești de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Reprezentanții editurii Prut Internațional recomandă cartea pentru luciditatea gândului poetic și stilistica structurii.

Potrivit scriitorului român, Romeo Aurelian Ilie, poezia lui Maria Ivanov se reflectă prin filtrul autobiografic, „firul roșu” al poetesei cu care leagă gândurile tainice ale vieții cu ars poetica : „Spuneam mai sus că avem dinaintea noastră toată viața poetei, expusă pe episoade, ca într-un film serial. Dar dincolo de aceasta, ceea ce dă cu adevărat forță și, într-un fel, unicitate poeziei Mariei Ivanov, este maniera în care aceasta alege să își pună nu doar viața, ci și tot sufletul pe tavă. Deși abia la debut, aceasta nu ține să uzeze de metafore și alte figuri de stil pentru a-și înfrumuseța mesajul și discursul poetic, ci alege drept direcție estetică, biografismul frust, vulnerabilizându-se la maximum, fără menajamente, ceea ce este în primul rând un act de mare curaj și de asumare. De altfel, pe alocuri, poezia ei capătă inclusiv accentele unui manifest pentru asumarea totală a vieții și a trăirilor personale”, a afirmat Romeo Aurelian Ilie.

Scriitorul Dumitru Crudu a afirmat că „Totul va fi bine” pune față în față copilăria cu tinerețea unei fete. O copilărie trăită în cei mai grei ani din istoria contemporană a Republicii Moldova – anii 90’ – când oamenii nu-și mai primeau salariile cu anii sau erau disponibilizați în masă – și o tinerețe marcată de o căsnicie ratată. O dramă din tinerețe ascunzând o dramă din copilărie, iar acestea două dramele părinților. Născute de o societate în dezagregare, în care sistemul de valori morale capotase. Oamenii nu mai știau în ce să creadă și acest fenomen născuse monștri. Cartea nu e însă doar despre monștri. E o carte despre cum un copil și-a putut păstra inocența în pofida apocalipsei sociale din jur. Aceasta a fost cea mai mare victorie a acestui copil că și-a păstrat până la maturitate ingenuitatea sufletească. Poezia se naște din întâlnirea dintre inocența cu care fata se confesează și realitatea dură pe care o înfățișează. „Totul va fi bine” este cartea unei deveniri. Sau cartea supraviețuirii într-o perioadă foarte dificilă. Un document uman extrem de prețios despre cum sentimentele și emoțiile te pot salva. O carte de poezii zguduitoare.”

Maria Ivanov, născută în 1993, în satul Cuhnești, raionul Glodeni, este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și a unui master în cadrul Facultății de Litere, Universitatea de stat „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este directoare a revistei Timpul din România, ediția din Republica Moldova. Frecventează Atelierul de poezie și proză „Vlad Ioviță” și este co-organizatoare a Taberelor de Literatură de la Cuhnești. În anul 2022 îi apare volumul de debut în poezie, Totul va fi bine, la editura Prut Internațional, în cadrul unui proiect cofinanțat de Ministerul Culturii din Republica Moldova. Asupra acestui volum de debut mă voi apleca și eu în cele ce urmează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău