Cartea Albă a investitorilor străini, cu propuneri privind reforme și acțiuni în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și a climatului economic

  • 02 Octombrie 2019 15:11
Cartea Albă a investitorilor străini, cu propuneri privind reforme și acțiuni în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și a climatului economic Moldpres

Cei mai importanți investitori străini din Republica Moldova propun mai multe acțiuni și reforme pentru a îmbunătăți climatul economic și mediul concurențial din țară. Acestea se regăsesc în noua ediție a Cărții Albe a investitorilor străini.

Principala problemă identificată atât de mediul de afaceri, cât și de autorități, este calitatea justiției.

Cartea Albă, publicată de Asociația Investitori Străini și aflată la a șasea ediție, reprezintă un set de constatări și propuneri pentru îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova. Ediția este compusă din nouă capitole, dintre care patru capitole noi. 

Astfel, pentru reorganizarea sistemului justiției, investitorii străini propun crearea, cu ajutorul partenerilor externi ai Republicii Moldova, a unei Misiuni Temporare Speciale de Monitorizare. Membrii Misiunii ar trebui să aibă dreptul să supravegheze și să participe la toate etapele procesului de justiție: de la intentarea cauzelor penale, până la adoptarea deciziilor irevocabile ale instanțelor de judecată.

Propunerile în domeniul legislației fiscale vizează asigurarea stabilității politicilor fiscale și vamale, deoarece în ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări în domeniu, fiind astfel supus provocării de a-și adapta strategiile de business, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung. 

Republica Moldova, economia și cetățenii săi se confruntă cu mai multe probleme și constrângeri, dar cele mai grave sunt legate de justiție, a menționat premierul Maia Sandu, care a promis continuarea reformelor în acest domeniu.

Asociația Investitorilor Străini, fondată în septembrie 2003, întrunește 18 membri din 12 țări – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 17.000 de posturi de muncă. Volumul total de investiții realizate de membrii asociației depășește 1,1 miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24
Nori împrăștiați
Umiditate:29 %
Vint:6,2 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
21
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 05 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0546
USD 17.3920 -0.0487
RON 4.0272 -0.0103
UAH 0.6518 -0.0018
RUB 0.2515 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău