Lilian Carp: Decizia reducerii numărului de diplomați ruși în R. Moldova a fost luată în baza unor suspiciuni că o parte din ei au, de fapt, o altă menire decât diplomația

  • 27 Iulie 2023 13:30
Lilian Carp: Decizia reducerii numărului de diplomați ruși în R. Moldova a fost luată în baza unor suspiciuni că o parte din ei au, de fapt, o altă menire decât diplomația

Decizia Chișinăului de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova a fost luată în baza unor suspiciuni că o parte din ei de fapt au o altă menire decât diplomația, fiind mai degrabă preocupați de anumite acțiuni subversive la adresa Republicii Moldova, a spus președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare, Lilian Carp. Atât timp cât vor avea o asemenea abordare de a face politică externă, noi ne vom proteja spațiul nostru, a subliniat deputatul, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău. 

Deputatul PAS, Lilian Carp, președinte al Comisiei parlamentare de securitate, susține că decizia Chișinăului de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova a fost luată în baza unor suspiciuni precum că o parte din ei de fapt au o altă menire decât diplomația, fiind mai degrabă preocupați de anumite acțiuni subversive. 

Noi știm de ce sunt ei capabili. Dar atât timp cât vor avea o asemenea abordare de a face politică externă, noi ne vom proteja spațiul nostru. Să nu uităm că timp de 32 de ani de la independență încoace, ei și-au permis asemenea tipuri de acțiuni. Unii reprezentanți de-ai lor au fost și la conducerea Republicii Moldova, alții făceau rapoarte pentru Federația Rusă, a recunoscut-o chiar Igor Dodon. Și nu este vorba doar de el. Serviciile secrete ruse practic racolează unii politicieni de la Chișinău și noi vedem anumite acțiuni care sunt contrar ideilor după cum văd ei politica”, a declarat Lilian Carp.  

Președintele Comisiei pentru securitate a subliniat că printre cele mai mari riscuri și provocări la adresa securității Republicii Moldova este războiul informațional și protejarea spațiului național informațional, în special în mediul on-line. 

Referindu-se la riscurile din regiunea transnistreană, Lilian Carp spune că depozitele de muniție rusească de la Cobasna rămân un pericol major.

Cel mai mare risc se referă la acele depozitate. Nimeni nu știe în ce stare se află. Există armament din 1956, adus atunci din Ungaria. Nimeni nu cunoaște dacă este transportabil, dacă există risc de explozii, în ce condiții se păstrează…iar odată cu agresiunea deschisă începută pe 24 februarie 2022,accesul acolo în general nu există. Anterior, au mai fost delegații acolo, clar că nu au văzut tot. Vorbim de OSCE, nu de alte instituții... Este un risc de securitate pentru toată regiunea... în cazul unei explozii poate să persiste un risc de securitate fizică pe o rază de până la 40 de kilometri”, a adăugat deputatul PAS. 

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare Lilian Carp a spus că la etapa actuală autoritățile investesc cel mai mult pentru protejarea cibernetică și creșterea capacităților de apărare a instituțiilor de stat în acest sens. 

El a mai comunicat că Republica Moldova va mai avea două radare noi pentru modernizarea sistemului de monitorizare a spațiului aerian, iar la următoarea etapă, Ministerul Apărării are ca obiectiv asigurarea apărării spațiului aerian, care este foarte costisitoare. 

Vom apela la partenerii noștri pentru a avea sisteme de apărare antiaeriană în R. Moldova”, a spus Lilian Carp. 

În contextul asigurării securității și apărării Republicii Moldova el a atenționat că neutralitatea limitează foarte multe acțiuni în acest sens. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău