Carnavalul de la Veneția a început astăzi

  • 27 Ianuarie 2018 14:58
Carnavalul de la Veneția a început astăzi

Carnavalul de la Veneția își deschide porțile sâmbătă, 27 ianuarie 2018 și se desfășoară până în data de 13 februarie. Înscris între cele mai spectaculoase manifestări de acest tip de pe continentul european, Carnavalul de la Veneția cuprinde, în fiecare an, manifestări stradale, baluri mascate, concerte și parade ale costumelor.

Cele mai apreciate și îndrăgite de către turiști sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este "Zborul îngerului" lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger "zboară" de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia, potrivit www.carnevale.venezia.it.


Costumele pentru carnaval erau confecționate odinioară manual fiind adevărate opere de artă. Astăzi acestea reprezintă o mică industrie, existând centre pentru închirierea lor și nenumărate magazine pentru cumpărarea acestora.

Carnavalul de la Veneția a început astăzi

Tradiționalul Carnaval de la Veneția își are originea în ritualurile ancestrale de trecere de la iarnă la primăvară. Istoria sa începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menționată și folosirea măștilor, conform http://www.carnivalofvenice.com. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracție înainte de lăsatul secului pentru Postul Paștelui.

A luat o amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat până în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de venețieni au hotărât să reînvie tradiția. Ulterior, carnavalul și măștile venețiene au devenit un simbol al Cetății Dogilor și o atracție pentru turiștii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măștile au făcut din seducție o armă incitantă ce a permis infidelitatea și amestecul claselor sociale în vremurile de demult. În prezent, ele oferă însă doar un aer misterios ce face carnavalul venețian atât de special. 

Carnavalul de la Veneția a început astăzi

Măștile conferă unicitate carnavalului, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măști reprezentând personaje din commedia dell'arte sau măști sinistre, măști colorate și strălucitoare, costume de epocă, muzică de viori, săli de bal, focuri de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

Cea mai cunoscută deghizare este "Bauta", o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul venețian sunt "Morreta" și "Gnaga".

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este "Carta Alta" de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din materiale textile până la cele din ceramică, al căror preț variază între câteva zeci și câteva sute de euro. Alt magazin cunoscut este Ca Macana, ale cărui măști au putut fi admirate în filmul ''Cu ochii larg închiși'' ("Eyes Wide Shut"), din 1999, regizat de Stanley Kubrik, potrivit http://www.camacana.com/about-us/.Cei mai cheltuitori turiști, dar și cei mai numeroși care se prind anual în iureșul carnavalului provin din Franța, Germania și Marea Britanie.

FOTO: (C) ADRIAN CUBA / AGERPRES


România a participat la Carnavalul de la Veneția pentru prima dată în mod oficial, în calitate de invitat de onoare, la ediția din anul 2008, desfășurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie. Propunerea a venit din partea Primăriei din Veneția. Printre cei ce au reprezentat țara noastră la acest eveniment s-au numărat actorul Dan Puric, formația de călușari din județul Olt, Teatrul Masca, orchestra de cameră Philarmonia.

Carnavalul de la Veneția a început astăzi

Anul următor, în 2009, carnavalul a fost "adus" la București de fotograful Simion Buia printr-o expoziție de fine art print "Maschere di Venezia", deschisă în perioada 13 februarie - 13 martie. În cadrul acesteia artistul a prezentat 20 de imagini spectaculoase atât prin dimensiuni, cât și prin dramatism, tratând enigmaticele măști venețiene într-o manieră inedită: imprimare pe pânză, printr-un sistem special, utilizând imprimare cu cerneală pe bază de pigment, la o rezoluție înaltă, pe suport "water resistent matte canvas". Aceste printuri erau apoi prinse pe șasiu, precum o pânză de pictură, durabilitatea printului fiind garantată timp de 75 de ani.

În 2017 Carnavalul de la Veneția s-a desfășurat în perioada 11 - 28 februarie și a cuprins, pe lângă manifestări stradale, baluri mascate, concerte, parade ale costumelor, și peste 150 de evenimente, adresate atât copiilor și adolescenților, cât și pasionaților de costume și măști tradiționale. A fost deschis printr-un fastuos spectacol acvatic muzical, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, ce a celebrat temele frumuseții, mării și vanității. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău