Carlos Ghosn rămâne în închisoare în Japonia și a fost pus sub acuzare

  • 10 Decembrie 2018 10:14
Carlos Ghosn rămâne în închisoare în Japonia și a fost pus sub acuzare

La trei săptămâni după arestarea sa surprinzătoare la Tokyo, fostul președinte al alianței auto Renault-Nissan, franco-brazilianul Carlos Ghosn, a fost pus luni sub acuzare pentru că și-a ascuns veniturile de fisc timp de cinci ani, iar mandatul său de arestare a fost prelungit în baza unor noi acuzații, informează AFP.

Procurorii din Tokyo au decis să îl pună pe Carlos Ghosn sub acuzare, pentru că a omis să declare autorităților bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 și 2015. Un alt director de la Nissan, Greg Kelly, arestat în același timp cu Ghosn, a fost pus și el sub acuzare.

De asemenea, constructorul auto japonez Nissan, a fost pus și el sub acuzare, în calitate de persoană juridică, parchetul apreciind că societatea a fost cea care a remis rapoartele financiare încriminate către autoritățile bursiere. 

Ca urmare a punerii sub acuzare, Ghosn nu va ieși din închisoare. Fostului președinte de la Nissan, arestat la data de 19 noiembrie la Tokyo, i-a fost prelungit mandatul de reținere pentru încă 22 de zile, începând de luni, ceea ce înseamnă că ar putea petrece Crăciunul în închisoare.

Arestarea la data de 19 noiembrie a lui Carlos Ghosn și Greg Kelly a șocat industria auto mondială, în condițiile în care Ghosn este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment și a transformat alianța Renault-Nissan în cel mai mare constructor auto mondial. 

Ghosn și Kelly nu au făcut declarații prin intermediul avocaților, însă, potrivit presei din Japonia, cei doi au respins acuzațiile.

Alianța Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unități, mai mult decât Volkswagen și Toyota. 

În prezent, alianța regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariați și 122 de uzine pe toate continentele.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău