Carles Puigdemont: Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal ca reprezentant al catalanilor

  • 22 Octombrie 2017 09:29
Carles Puigdemont: Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal ca reprezentant al catalanilor

Președintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituțiilor catalane.

Puigdemont a anunțat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate  "intenția" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia și va acționa în consecință.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut același răspuns: "tăcere și represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE și Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituțiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în "afara statului de drept".

"Ce avem am câștigat mereu cu puterea oamenilor și a democrației", a afirmat Puigdemont.

El a transmis și un mesaj pentru liderii de la Adunarea Națională Catalană (ANC) și Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart, reținuți, pe care îi consideră "oameni de bine".

Puigdemont a încheiat mesajul în limba engleză, adresat liderilor și cetățenilor din Uniunea Europeană, afirmând că principiile fundamentale se află în mare risc în Catalonia, dar și în Europa. El a transmis un mesaj și "democraților spanioli", avertizându-i că atitudinea Guvernului "deschide ușa pentru abuzuri de același fel și nu doar în Catalonia".

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat, sâmbătă, că Guvernul de la Madrid își va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constituție.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalității, revenirea la normalitate, revenirea economică și desfășurarea de alegeri în situație de normalitate.

El ar vrea desfășurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele șase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,7 m/s
Mon
25
Tue
23
Wed
17
Thu
19
Fri
21

Curs oficial BNM 05 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău