Caricaturiștii- un job cu RISC sporit în contextul islamului?

  • 25 Martie 2015 19:21
Caricaturiștii- un job cu RISC sporit în contextul islamului?

Doi caricaturiști ai publicației satirice turce Penguen au fost condamnați la 11 luni de închisoare fiecare de către un tribunal din Istanbul pentru insultă adusă președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, informează miercuri, ziarul Hürriyet.

Bahadir Baruter și Ozer Aydogan beneficiază însă de comutarea pedepsei într-o amendă de 7.000 de lire turcești (2.500 de euro) de către judecători, precizează ziarul.

Justiția cerea o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru caricaturiști, care nu sunt primii condamnați la o pedeapsă cu închisoarea de către justiția turcă pentru desene considerate „ofensatoare” pentru liderul turc.

În caricatura în chestiune, Erdogan poate fi văzut cum este întâmpinat după victoria în scrutinul din august 2014 la poarta noului și luxosului său palat controversat din Ankara de către doi dintre oamenii săi, cărora le reproșează că nu au sacrificat „nici măcar un jurnalist”.

Caricatura evocă o apropiere între obiceiul turc de a sacrifica o oaie pentru a sărbători un eveniment important și practicile considerate „autoritare” ale șefului statului turc.

Recep Tayyip Erdogan, care conduce țara din 2003, mai întâi din calitate de prim-ministru, apoi de șef de stat, este acuzat de „derivă autoritară și islamistă” de detractorii săi.

Președintele turc a obținut urmărirea penală și condamnarea mai multor jurnaliști, dar și a unor artiști sau simpli cetățeni pentru „insultă” adusă persoanei sale.

„Turcia are un istoric greu în materie de urmărire penală pentru defăimare”, a declarat recent Emma Sinclair-Webb, din cadrul Human Rights Watch, „dar încarcerarea unor persoane pentru insultă constituie o nouă tendință îngrijorătoare, inedită în ultimii zece ani”, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău