Care vor fi companiile de stat pasibile pentru privatizare în mod prioritar

  • 18 Septembrie 2023 15:04
Care vor fi companiile de stat pasibile pentru privatizare în mod prioritar

Companiile de stat care vor corespunde la cel puțin unul dintre criteriile stabilite de Guvern privind activitatea desfășurată, prezentate mai jos, vor fi pasibile pentru privatizare în mod prioritar. Modificările legislative în acest sens au fost propuse pentru consultări publice.

Astfel, potrivit Bizlaw.md, criteriile propuse sunt:

Criteriul 1. Raportul dintre datoria totală și capital propriu este mai mare de 1, și nu face parte din alte categorii. Un raport dintre datoria totală și capital propriu mai mare de 1 calculat conform situațiilor financiare indică despre depășirea marjei de siguranță a îndatorării și este considerent riscant. Astfel, pentru a evita o înrăutățire ulterioară a situației financiare, care se va transpune, ca efect, în diminuarea valorii companii, aceasta va fi atribuită categoriei pasibilă pentru privatizare, cu condiția că compania respectivă nu cade sub incidența criteriilor stabilite la categoria companiilor considerate nepasibile de privatizare.

Criteriul 2. Pierdere de minim cinci ani consecutiv fără dinamică pozitivă. Rezultatele financiare negative pe parcursul a minim cinci ani consecutivi fără dinamică pozitivă indică în mod clar asupra faptului că prezența statului în compania/sectorul respectiv nu este eficientă. Astfel, continuarea înrăutățirii situației financiare se va transpune, ca efect, în diminuarea valorii companiei. Prin urmare, dacă compania nu face parte din alte categorii, este necesară privatizarea în mod prioritar.

Criteriul 3. Cota statului e mai mică de 25% din capitalul social a companiei de stat. În cazul când statul nu deține pachetul majoritar într-o companie, se reduce semnificativ controlul pe care acesta îl poate exercita în luarea deciziilor privind implementarea anumitor politici de dezvoltare. Astfel, în condițiile în care statul nu-și poate asigura dezideratul privind implementarea unei politici publice prin intermediul companiei respective, raționamentul participării în capitalul acesteia este subminat. Prin urmare, companiile în care statul, deține o cotă mai mică de 25% și, totodată dacă aceasta nu a fost încadrată în alte categorii se va include în categoria celor pasibile pentru privatizare.

Criteriul 4. Compania concurează cu sectorul privat și nu face parte din alte categorii. Atunci când compania de stat nu îndeplinește nicio sarcină de politică publică, și activează într-un sector economic competitiv, cu o prezență pronunțată a sectorului privat, pentru a nu submina sub nicio formă concurența liberă pe piață, această companie va fi considerată pasibilă pentru privatizare în mod prioritar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău