Care vor fi cele mai mari economii ale lumii peste 15 ani: Germania nu va mai fi motorul economic al Europei, iar Statele Unite pierd primul loc

  • 26 Decembrie 2023 18:46
Care vor fi cele mai mari economii ale lumii peste 15 ani: Germania nu va mai fi motorul economic al Europei, iar Statele Unite pierd primul loc

Potrivit noilor previziuni pe termen lung, Marea Britanie va fi cea mai performantă economie majoră a Europei în următorii 15 ani, reducând decalajul față de Germania și extinzându-și avansul față de Franța, scrie mediafax.ro.

Centrul de Cercetare Economică și de Afaceri (CEBR) a prezis că, în Marea Britanie, creșterea PIB-ului se va situa între 1,6% și 1,8% în perioada de până în 2038, ceea ce o va ajuta să își păstreze poziția de a șasea economie a lumii, informează Bloomberg.

Prognozele publicate marți prevăd că Marea Britanie va scăpa de unele probleme economice care durează de ani de zile și care au avut ca factori Brexitul și o serie de șocuri, printre care pandemia și inflația în creștere.

Economia Marii Britanii a fost îngreunată de creșterea anemică a productivității de la criza financiară încoace, iar în ultimii ani au apărut și probleme legate de oferta de forță de muncă. Asta a determinat Banca Angliei să adopte o viziune mai pesimistă asupra perspectivelor de creștere economică ale Regatului Unit în următorii ani.

Germania, Italia și SUA sunt pe cale să coboare în clasamentul PIB-ului

Clasamentul mondial în 2023: 

 

* SUA 

*China 

*Germania 

*Japonia

*India 

*Marea Britanie 

*Franța 

*Italia 

*Brazilia

*Canada.

Cum ar arăta clasamentul în 2038 conform previziunilor CEBR:

*China 

*SUA 

*India 

*Japonia 

*Germania 

*Marea Britanie 

*Franța 

*Brazilia

*Coreea de Sud 

*Canada.

Conform clasamentului economic mondial pe termen lung al CEBR, economia Regatului Unit ar crește mai rapid decât toate cele patru mari economii din zona euro, Franța, Germania, Italia și Spania, dar nu la fel de rapid ca SUA. 

Compania de consultanță economică se așteaptă ca China să depășească SUA ca cea mai mare economie mondială în 2037, cu o dublare a PIB-ului mondial determinată de faptul că economiile în curs de dezvoltare vor recupera decalajul față de cele avansate. 

Până în 2038, Italia va ieși din primele 10 economii ale lumii, fiind înlocuită de Coreea de Sud. SUA și Germania vor coborî în clasament, în timp ce India și Brazilia, două economii în curs de dezvoltare, vor urca. 

Franța va avea performanțe inferioare celor ale Marii Britanii, în special din cauza sectorului public extins și a nivelului ridicat de impozitare, în timp ce încetinirea producției din Germania va ajuta Marea Britanie să reducă decalajul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău