Care sunt șansele sportivilor din Republica Moldova de a obține medalii la Jocurile Olimpice de la Paris

  • 26 Iulie 12:37
Care sunt șansele sportivilor din Republica Moldova de a obține medalii la Jocurile Olimpice de la Paris

În această seară, la Paris, cu începere de la ora 20:30, are loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, la care Republica Moldova participă cu un lot format din 26 de sportivi. La ceremonia de deschidere, care, în premieră, nu va avea loc pe un stadion, ci pe fluviul Sena, va fi prezentă și președinta Maia Sandu alături de 100 de lideri mondiali. Despre care sunt șansele atleților din Republica Moldova de a obține medalii la Olimpiada din capitala Franței, relatează Radio Chișinău.

Speranțele noastre la medalii olimpice sunt legate de evoluția canoistului Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Tokyo în cursa de sprint la 1000 metri. Anul trecut, el a devenit campion mondial, dar în proba neolimpică pe distanța de 500 de metri.

Sunt în cursă pentru medalii și luptătorii noștri care au în palmares trei titluri mondiale la seniori. Este vorba de Anastasia Nichita, Victor Ciobanu și Irina Rîngaci. Nichita este cap de serie nr. 2 în categoria de greutate de 57 kg, Ciobanu e al treilea la 60 kg, în timp ce Rîngaci este pe locul 4 la 68 kg. Aceste poziționări ne îndreptățesc să ne așteptăm la medalii olimpice din partea celor trei campioni mondiali.  

La judo, Denis Vieru este lider mondial al categoriei de greutate 66 kg și sunt șanse să urce pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris.

În atletism, putem să sperăm la o surpriză plăcută de la Zalina Marghieva care participă la a cincea sa Olimpiadă la aruncarea ciocanului. Mai ales că, în luna mai, ea a reușit o performanță de top la o reuniune din Balchik, Bulgaria, cu o aruncare de 75,95 metri, al cincilea rezultat mondial al sezonului.

Desigur, în funcție de forma sportivă la ziua de concurs, putem să avem rezultate surprinzătoare și la alți atleți din Republica Moldova printre cei 26 care participă la competiția olimpică de la Paris.

De când și-a proclamat independența, Republica Moldova participă pentru a opta oară la Jocurile Olimpice și până acum a obținut doar șase medalii olimpice, două de argint și patru de bronz.  

Guvernul Republicii Moldova a anunțat că va acorda premii sportivilor care vor obține medalii la Paris. Astfel, campionii olimpici vor primi câte 3 milioane de lei, medaliații cu argint – câte 2,6 milioane, iar pentru medalia de bronz se vor acorda 2 milioane de lei. De asemenea, atleții care se vor clasa pe locurile 4-8 vor primi între 600 și 200 de mii de lei.

Olimpiada de la Paris se va desfășura în perioada 26 iulie – 11 august 2024. Jocurile Olimpice sunt considerate cel mai mare eveniment multisport din lume, ce are loc o dată la patru ani.

Sursa Foto: Ziarul de Gardă

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău