Care sunt prognozele autorităților privind evoluția economiei Republicii Moldova

  • 19 Iunie 2023 15:07
Care sunt prognozele autorităților privind  evoluția economiei Republicii Moldova

În anul 2023 economia Republicii Moldova își va reveni treptat, recuperând scăderea din anul precedent, și va fi un an de relansare a activității industriale, prognozându-se o creștere de circa 4-4,5%. Prognoza este făcută de autorități în Proiectul Cadrului bugetar pe termen mediu (2024-2026).

Criza energetică, războiul din țara vecină, creșterea prețurilor sunt factorii de bază ce au diminuat producția industrială cu 5% în anul 2022. Industria prelucrătoare este ramura cea mai afectată de conflictul din regiune și efectele pandemiei, descreșterea căreia (-4,5 %) a produs cel mai mare impact negativ asupra sectorului industrial. De asemenea, sectorul energetic este în declin (-8,4 %), fiind puternic afectat de creșterea prețurilor la resursele energetice. Este negativ și rezultatul industriei extractive (-4,9 %), fiind influențat de descreșterea activității de construcții, scrie Bizlaw.md.

Conform estimărilor, impactul negativ al condițiilor nefavorabile provocate de război va persista cel puțin în prima jumătate de an, iar din a doua jumătate a anului se așteaptă o ușoară redresare, bazată pe o îmbunătățire relativă a perspectivelor de creștere economică în principalele țări partenere, ameliorarea situației privind lanțurile de aprovizionare, temperarea presiunilor inflaționiste, revenirea cererii interne pe un trend pozitiv. Acești factori vor favoriza revenirea sectoarelor industriale orientate spre export, în special sectorul de producere a componentelor auto, inclusiv în cadrul zonelor economice libere (ZEL), unde se estimează o creștere a activității industriale cu circa 7,3% în 2023 și aproape 8% în 2024.

Totodată, rezultatul pozitiv al sectorului agricol va susține industria alimentară, care deține circa 25% din industria prelucrătoare. De asemenea, evoluția sectorului industrial va fi favorizat de creșterea cererii interne alimentată din contul remitențelor, salariilor și pensiilor, precum și de creșterea cererii externe impulsionată inclusiv de valorificarea acordurilor de colaborare economică internațională.

Pentru anii 2024-2026 se anticipează o evoluție stabil pozitivă încadrată între 4,5-5 la sută. Totuși, incertitudinile cu privire la evoluția războiului din Ucraina și consecințele acestuia reprezintă cel mai important risc care poate afecta activitatea industrială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău