Care sunt cele mai bune filme premiate în 2014
-
29 Decembrie 2014 17:21
Filmul "12 Years a Slave" s-a impus în 2014 ca cel mai bun film, categorie la care a primit trei importante premii - Globul de Aur, BAFTA și Oscar.
Festivalurile de la Cannes, Berlin și Veneția au premiat filme ca "Winter Sleep", "Black Coal, Thin Ice" sau "En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron". Redăm în continuare principalele filme premiate la cele mai importante evenimente de acest gen din industria filmului, notează Agerpres.
Premiile Oscar: "12 Years a Slave", cel mai bun film
"12 Years a Slave" a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film și a intrat în istorie, devenind prima peliculă a unui regizor de culoare care obține cea mai înaltă distincție a industriei cinematografice în cele 86 de ediții ale premiilor Oscar. Filmul regizorului britanic Steve McQueen, care abordează problema sclaviei în America de dinaintea Războiului Civil, a mai câștigat alte două premii Oscar: pentru cea mai bună actriță în rol secundar (debutanta Lupita Nyong'o) și pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de John Ridley, care a transpus pentru marele ecran cartea de memorii a lui Solomon Northup, un om liber ajuns sclav în Louisiana. "12 Years a Slave" s-a impus în fața thriller-ului spațial "Gravity", al cineastului mexican Alfonso Cuaron. "Gravity" a câștigat totuși cele mai multe premii Oscar, șapte, inclusiv trofeul pentru cel mai bun regizor, Cuaron devenind astfel primul latino-american care obține această distincție. "Gravity", care o are în centru pe Sandra Bullock în rolul unui astronaut izolat în spațiu, a fost recompensat cu premii la categoriile tehnice, cum ar fi efecte speciale și imagine.Filmul de buget redus "Dallas Buyers Club", povestea unui activist anti-SIDA din anii 1980, a câștigat trei premii Oscar, printre care și cele de la categoriile de interpretare masculină. Matthew McConaughey a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru felul în care l-a întruchipat pe Ron Woodroof, un bolnav de SIDA homofob care devine un activist pentru drepturile pacienților. Matthew McConaughey a slăbit 23 de kilograme pentru acest rol. Partenerul său din film, Jared Leto, a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar. El interpretează rolul unui travestit, pentru care a fost la rândul său nevoit să slăbească drastic. Au mai primit premii Oscar la diverse categorii filmele "Blue Jasmine", de Woody Allen, "Frozen", ales cel mai bun film de animație (este pentru prima dată când Disney Animation Studios câștigă Oscarul, după introducerea acestei categorii în 2002), "The Lady In Number 6", "Helium", "Mr Hublot", "Twenty Feet from Stardom", "The Great Gatsby", "Her". Marele perdant al galei a fost thriller-ul cu accente comice "American Hustle" ('Țeapă în stil american), în regia lui David O. Russell. Pelicula nu a obținut niciun trofeu, deși fusese nominalizată la zece categorii.
Globurile de Aur: "12 Years a Slave", cel mai bun film
"12 Years a Slave" a câștigat și Globul de aur pentru cel mai bun film. "American Hustle" a obținut trei Globuri de aur — pentru cel mai bun film (comedie/muzical), pentru cea mai buna actriță (comedie/muzical) și pentru cea mai buna actriță în rol secundar. "Dallas Buyers Club" a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor (dramă), "Blue Jasmine" — cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă); "The Wolf of Wall Street" — Globul de Aur pentru cel mai bun actor (comedie/muzical), "Breaking Bad" — Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-un serial TV (drama), "Gravity" — Globul de Aur pentru cel mai bun regizor; "La grande bellezza" — Globul de Aur pentru cel mai bun film străin într-o limbă străină, "Mandela: Long Walk to Freedom" — Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, "Frozen" — Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație. Globul de Aur, premiul Cecil B. DeMille, a fost acordat actorului Woody Allen. Globurile de Aur sunt printre cele mai așteptate premii ale industriei de film. Acordate în ianuarie, ele sunt un fel de preambul la Oscaruri, câștigătorii unui Glob putându-se aștepta la măcar o nominalizare din partea membrilor Academiei Americane de Film.
Premiile BAFTA: "12 Years a Slave", cel mai bun film
La premiile BAFTA de anul acesta, s-au remarcat drama "12 Years a Slave" (12 ani de sclavie), în regia britanicului Steve McQueen, care a primit premiul pentru cel mai bun film, și thriller-ul spațial "Gravity" (Gravity 3D: Misiune în spațiu) care a primit, între altele, premiul Alexander Korda pentru cel mai bun film britanic, deși a avut un regizor mexican și actori americani. "12 Years a Slave" a primit și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, iar "Gravity" a primit în total șase premii BAFTA la diverse categorii. Alte filme premiate cu BAFTA au fost "Blue Jasmine", "The Act of Killing", "American Hustle", "Sleeping with the Fishes", "The Great Gatsby", "La grande bellezza", "Rush", "Room 8", "Philomena", "Captain Phillips", "Kelly + Victor". British Academy of Film and Television Arts (Academia britanică de film, televiziune și arte, BAFTA) răsplătește cea mai bună producție, de orice naționalitate, dintre cele difuzate pe ecranele cinematografelor britanice în anul precedent.
Festivalul de film independent american Sundance: "Whiplash", marele câștigător
Marele premiu pentru ficțiune și premiul publicului la festivalul Sundance a revenit peliculei "Whiplash", regizată de tânărul regizor Damien Chazelle, distins la ediția din 2013 a festivalului pentru un film de scurt metraj. Cu Miles Teller și J.K.Simmons în rolurile principale, "Whiplash" este o dramă care are în centru relația conflictuală dintre un tânăr toboșar de jazz și profesorul său. Marele premiu pentru documentar a fost adjudecat de "Rich Hill", realizat de Tracy Droz Tagos și Andrew Droz Palermo, care face portretul a trei adolescenți defavorizați dintr-un orășel din statul american Missouri. Dintre filmele străine participante la festival, marele premiu pentru ficțiune i-a fost atribuit peliculei "Matar a un hombre", a chilianului Alejandro Fernandez Almendras, o producție chiliano-franceză, iar marele premiu pentru documentar — unei pelicule care explorează consecințele războiului civil din Siria, "Return to Homs", semnată de Talal Derki, producție siriano-germană. Pe lângă "Whiplash", au mai primit premii din partea publicului drama etiopiană "Difret" și documentarele "Alive Inside: A Story of Music & Memory", despre efectele benefice ale muzicii asupra pacienților care suferă de boala Alzheimer, și "The Green Prince", povestea reală a unui palestinian care a spionat mișcarea Hamas în favoarea Israelului timp de zece ani. Regizorul austriac Hubert Sauper a fost distins cu premiul special al juriului pentru 'curajul cinematografic' demonstrat de documentarul său despre neocolonialism, intitulat "We come as friends", iar "Happiness", al francezului Thomas Balmes, a obținut trofeul festivalului pentru fotografie. Organizat pentru prima dată, în august 1978, în Salt Lake City, într-un format incipient, cu scopul de a atrage cât mai mulți iubitori ai filmului în statul Utah, Festivalul de film Sundance a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate filmului independent în SUA. Festivalul cuprinde secțiuni de concurs pentru filme americane și internaționale, atât lungmetraje cât și scurtmetraje. Această a 30-a ediție, organizată în zona muntoasă Park City a statului Utah, în perioada 16-26 ianuarie 2014, a fost dedicată lui Robert Redford pentru contribuția sa la începutul anilor 1980 pentru organizarea festivalului. Un număr record de filme au fost înscrise în competiția din acest an — 12,158, din care 4.057 filme de lungmetraj și 8.161 filme de scurtmetraj, iar 54 de regizori și-au făcut debutul la acest festival.
Festivalul internațional de film de la Berlin: "Black Coal, Thin Ice" a primit Ursul de Aur
"Black Coal, Thin Ice" (producție China), în regia regizorului chinez Diao Yinan, a cucerit Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, în interpretarea lui Liao Fan. "Black Coal, Thin Ice" este un amestec elegant de film noir și film de artă, cu crime în serie și o neașteptată poveste de iubire. China a mai obținut Ursul de Argint pentru contribuție artistică deosebită în categoriile pentru pelicula "Blind massage", semnată de Lou Ye. Japoneza Haru Kuroki a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță pentrurolul din "The Little House", în regia veteranului Yoji Yamada. Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit americanului Richard Linklater, pentru filmul "'Boyhood", o odă închinată timpului. Terminat în numai 39 de zile, "Boyhood" îi are ca protagoniști pe Patricia Arquette și Ethan Hawke. Compatriotul său, regizorul Wes Anderson, a obținut Ursul de Argint — Marele premiu al juriului pentru "The Grand Budapest Hotel", care însă a avut și apanajul unei distribuții de excepție cu nume consacrate precum Ralph Fiennes și Tony Revolori în rolurile principale, alături de F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Léa Seydoux. Franța a fost recompensată cu Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografică, acordat filmului "Aimer, boire et chanter", în regia lui Alain Resnais. Doi tineri francezi, Caroline Poggi și Jonathan Vinel, au primit la rândul lor Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru "Tant qu'il nous reste des fusils a pompe". Ursul de Argint la această categorie i-a fost atribuit unui alt francez, Guillaume Cailleau, pentru "Laborat". Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu le-a revenit germanilor Ana și Dietrich Brüggemann, pentru "Kreuzweg / Stations of the cross", un film sufocant despre o tânără adolescentă prizonieră a fundamentalismului religios catolic. Alonso Ruizpalacios, din Mexic, a obținut Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut, pentru "Güeros". Organizat începând cu anul 1951 Berlinala, cum mai este cunoscut de cinefili festivalul de film din capitala Germaniei, este unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate filmului. Aproape 500.000 de participanți au fost prezenți la ediția din acest an, din care peste 8.400 profesioniști din industria filmului, peste 325.000 de bilete vândute, peste 3.700 de jurnaliști acreditați la eveniment, pentru a cărui organizare în acest an a fost alocat un buget de 21 de milioane de euro, potrivit berlinale.de. Ediția din acest an i-a adus un omagiu regizorului britanic Ken Loach, în vârstă de 77 de ani, care a primit un Urs de Aur onorific.
Premii Cannes: "Winter Sleep" — povestea unui mic sat din Anatolia a câștigat Palme d'Or
"Winter Sleep" al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, a cărui acțiune se petrece într-un mic sat din Anatolia, a câștigat Palme dOr, premiul fiind înmânat de regizorul Quentin Tarantino și actrița Uma Thurman. Regizorul Nuri Bilge Ceylan a dedicat premiul 'tineretului turc, celor care și-au pierdut viața în ultimul an', în contextul în care în Turcia au loc de un an manifestații antiguvernamentale violente. Regizorul turc este unul dintre cineaștii favoriți ai Festivalului de la Cannes, unde a câștigat Premiul pentru regie în 2008, cu "Three Monkeys", și de două ori Marele Premiu, în 2003, cu "Uzak", și în 2011, cu "Once Upon a Time in Anatolia". "Winter Sleep" a primit și Premiul FIPRESCI al criticii internaționale. Filmul are trei ore și 16 minute și se inspiră din trei nuvele ale scriitorului rus Anton Cehov. Juriul Festivalului de la Cannes din acest an ar fi preferat-o la categoria cea mai bună actriță pe Melisa Sozen, interpreta rolului Nihal, tânăra soție a personajului principal din filmul "Winter Sleep", însă regulamentul festivalului interzice cumulul de premii pentru același film, așa încât titlul i-a fost acordat actriței americane Julianne Moore din "Maps to the Stars". Marele Premiu a fost câștigat de filmul italian "La meraviglie", în regia lui Alice Rohrwacher. Lungmetrajul o are în distribuție pe adolescenta româncă Maria Alexandra Lungu, care joacă alături de Monica Bellucci și Alba Rohrwacher. Premiul Juriului a fost câștigat ex-aequo de filmele "Mommy", o dramă familială în regia lui Xavier Dolan, și "Adieu au langage", o operă dificilă și experimentală în regia lui Jean-Luc Godard. Aflat la cel de-al cincilea lungmetraj, canadianul Xavier Dolan, în vârstă de doar 25 de ani, a fost cel mai tânăr regizor din competiție, în timp ce legendarul cineast francez Jean-Luc Godard, a fost, la 83 de ani, cel mai în vârstă. Este pentru prima dată când juriul de la Cannes îi acordă un premiu legendei Noului Val Jean-Luc Godard, care nu a fost prezent la ceremonie. Premiul pentru regie a fost atribuit americanului Bennett Miller, pentru filmul "Foxcatcher", o dramă din anii '80 în care un miliardar (Steve Carell) ia sub protecția sa doi frați luptători de lupte libere, interpretați de Channing Tatum și Mark Ruffalo. Premiul de interpretare feminină a fost atribuit, în absență, actriței americane Julianne Moore, pentru rolul din satira la adresa Hollywood-ului "Maps to the Stars", în regia lui David Cronenberg, în timp ce premiul de interpretare masculină a fost adjudecat de actorul britanic Timothy Spall, pentru rolul din biopicul "Mr. Turner", în regia lui Mike Leigh. Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câștigat de scenariștii ruși Oleg Negin și Andrei Zviagințev pentru "Leviathan", în regia celui de-al doilea.Premiul Camera d'Or pentru cel mai bun film de debut a fost atribuit filmului francez "Party Girl", de Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger și Samuel Theis. Filmul a rulat în secțiunea Un Certain Regard. Juriul FIPRESCI (Federația Internațională a Presei Cinematografice) a acordat de asemenea premiul său la secțiunea Un Certain Regard filmului "Jauja" al cineastului argentinian Lisandro Alonso. Premiul FIPRESCI la secțiunile paralele a fost atribuit filmului francez "Les combattants", din secțiunea Quinzaine des Realisateurs, primul lungmetraj al lui Thomas Cailley, o poveste de dragoste și supraviețuire. Considerat de mulți critici drept unul dintre cele mai prestigioase evenimente ale filmului la nivel mondial, festivalul recompensează cele mai noi propuneri pentru lumea filmului la fiecare categorie în parte într-un cadru maiestuos la Palatul Festivalurilor și Congreselor din frumosul oraș al rivierei franceze. Cea de-a 67-a ediție a stagiunii de la Cannes a fost deschisă, la 14 mai, de filmul biografic "Grace de Monaco", al regizorului Olivier Dahan, având-o pe frumoasa Nicole Kidman în rolul principal. Palmaresul ediției din acest an a fost stabilit de un juriu condus de regizoarea neozeelandeză Jane Campion și din care au mai făcut parte regizoarea americană Sofia Coppola, actorul și cineastul mexican Gael Garcia Bernal, actorul american Willem Dafoe, actrița franceză Carole Bouquet, cineastul chinez Jia Zhangke, actrița iraniană Leila Hatami, actrița sud-coreeană Jeon Do-yeon și regizorul danez Nicolas Winding Refn.
Festivalului de la Karlovy Vary: "Corn Island" a câștigat Globul de Cristal
Filmul georgian "Corn Island", al regizorului George Ovașvili, a câștigat Globul de Cristal al Festivalului de film de la Karlovy Vary, premiul întâi în valoare de 18.370 de euro. Lungmetrajul regizorului georgian este o dramă psihologică ce prezintă viața unui bătrân și a nepoatei sale pe o insulă de pe un râu aflat la granița cu provincia rebelă Abhazia. Globuri de Cristal pentru contribuția lor la cinematografia mondială au primit și actorul Mel Gibson și regizorul William Friedkin ("The French Connection", "The Exorcist"). Românca Teodora Ana Mihai a obținut premiul pentru cel mai bun documentar cu "Waiting for August".Organizat din 1946, Festivalul de film de la Karlovy Vary a avut ca scop inițial promovarea creațiilor industriei naționale de film a Cehoslovaciei. Din 1951 juriul festivalului a avut o componență internațională. Festivalul anual de la Karlovy Vary a atras în fiecare an aproape 131.000 de cinefili, potrivit organizatorilor.
Festivalul Internațional de Film de la Locarno: "From What Is Before"—o poveste despre viața unei comunități filipineze izolate a câștigat Leopardul de Aur
"From What Is Before" este un film alb-negru, de cinci ore și jumătate, în regia filipinezului Lav Diav, ce prezintă viața unui sat filipinez izolat, în anul 1972, unde au loc evenimente stranii, în timpul dictaturii lui Ferdinand Marcos. Având titlul original "Mula sa kung ano ang noon", pelicula a câștigat Leopardul de Aur, concurând alături de alte 16 filme. Premiul Special al Juriului a fost acordat filmului american "Listen up Philip", regizat de Alex Ross Perry, în timp ce premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit portughezului Pedro Costa pentru "Cavalo Dinheiro". Premiul pentru cel mai bun actor a fost atribuit actorului rus Artem Bystrov pentru rolul său din "Durak" ("Nebunul"), semnat de Iuri Bykov, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriță i-a revenit actriței de comedie Ariana Labed pentru rolul din "Fidelio, L'Odysee d'Alice", regizat de franțuzoaica Lucie Borleteau. Festivalul de film de la Locarno este organizat anual, în luna august, cu proiecție în aer liber în Piazza Grande din orașul elvețian, cu o capacitate de 8.000 de locuri. La prima ediție, din 1946, festivalul s-a deschis cu proiecția filmului "O Sole Mio" al regizorului italian Giacomo Gentilomo, participând în total cincisprezece pelicule.
Festivalul de film de la Veneția: "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" a câștigat Leul de Aur
Pelicula "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" a regizorului suedez Roy Anderson a obținut Leul de Aur, cel mai prestigios premiu al festivalului de film de la Veneția, iar producția "The Postman's White Nights" a regizorului rus Andrei Koncialovski a obținut Leul de Argint. O coproducție Suedia-Germania-Franța-Norvegia, "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" a fost apreciat de juriu pentru cadrele complexe și reflecțiile tăcute despre ce înseamnă să fii o ființă umană. Filmul lui Andrei Koncialovski spune povestea unei mici comunități plasată pe malul unui lac din Rusia a cărui singură legătură cu lumea este realizată de poștaș. Documentarul "The Look of Silence" al regizorului american Joshua Lincoln Oppenheimer, film care surprinde sângeroasa epurare anticomunistă produsă în 1965-1966 în Indonezia, a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului.În cadrul secțiunii de premii Volpi Cup, ce recompensează cele mai bune roluri masculine și feminine, filmul italian "Hungry Hearts" a cumulat ambele distincții prin actorul Adam Driver și actrița Alba Rochrwacher. Premiul Marcello Mastroiani a revenit actorului Romain Paul pentru rolul din drama "Le Dernier Coup de marteau" a regizorului francez Alix Delaporte. Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit scenaristei și regizoarei iraniene Rakhșan Bani-Etemad pentru scenariul peliculei "Tales"', care s-a numărat printre nominalizări pentru marele premiu Leul de Aur. Premiul special al juriului a revenit filmului "Sivas" al regizorului turc Kaan Mujdeci, iar premiul Luigi de Laurentiis — Leul Viitorului pentru debut a revenit regizorului indian Chaitanya Tamhane pentru filmul "Court", care a fost recompensat și cu premiul secțiunii Orizonturi. În cadrul secțiunii de premii speciale, Leul de Aur pentru întreaga activitate a revenit regizorilor americani Thelma Schoonmaker și Frederick Wiseman. Premiul pentru talent vizionar a revenit actriței americane Frances Louise McDormand. Înființat în 1932, Festivalul de film de la Veneția este cel mai vechi eveniment de profil la nivel internațional. Festivalul, găzduit de frumoasa insulă Lido, este parte a manifestărilor culturale intitulate Bienala de la Veneția.
Festivalul de film de la Toronto: "The Imitation Game" a obținut marele premiu
Regizorul Morten Tyldum prezintă în "The Imitation Game" povestea matematicianului Alan Turing responsabil cu realizarea mașinăriei de descifrare a codului secret Enigma, sistemul cifrat de comunicare al Germaniei naziste. Reputatul actor britanic Benedict Cumberbatch, care interpretează rolul matematicianului Alana Turing, a obținut marele premiu al festivalului — Grolsch People Choice Award. Celelalte premii au revenit în ordine: People Choice Award First Runner Up — "'Learning to Drive"' al regizoarei spaniole Isabel Coixet; People Choice Award Second Runner Up — comediei "'St. Vincent"' în regia lui Theodore Melfi; People Choice Award pentru cel mai bun documentar — "Beats of the Antonov" al regizorului Hajooj Kuka. Cel mai bun film canadian de lungmetraj a fost desemnat "Felix and Meira" al lui Maxime Giroux; cel mai bun film canadian de scurtmetraj a fost desemnat "The Weatherman and the Shadowboxer" al regizorului canadian Randall Okita, iar musicalul "Bang Bang Baby" a fost recompensat cu premiul pentru debutul regizoral al lui Jeffrey St. Jules. Cel mai bun film internațional de scurtmetraj a fost desemnat "A Single Body" al lui Sotiris Dounoukas. Cele două premii acordate de juriul FIPRESCI (Federația Internațională a Presei Cinematografice) au revenit dramei biografice "'May Allah Bless France!" care marchează debutul regizoral al interpretului de hip-hop Abd al Malik, respectiv dramei americane "Time Out of Mind"', cu Richard Gere într-unul din rolurile principale, în regia lui Oren Moverman.Pelicula "The Judge", în regia lui David Dobkin, cu Robert Downey jr. în rolul principal, a deschis, la 4 septembrie, Festivalul de Film de la Toronto, ajuns anul acesta la cea de-a 39-a ediție. Cei doi directori ai festivalului Piers Handling și Cameron Bailey au adus, în ediția din acest an, un omagiu cofondatorului festivalului Bill Marshall. Înființat în 1976, festivalul a reunit la start 393 de pelicule înscrise în competiție.