Care produs este mai sănătos: untul sau margarina?

  • 26 Iunie 2016 19:03
Care produs este mai sănătos: untul sau margarina?

Untul se obține din grăsime animală, în timp ce margarina se produce din grăsimi vegetale.

La prima vedere, ai putea crede că margarina este mult mai sigură pentru sănătate, comparativ cu untul. Dar, experții în nutriție, te contrazic.

Potrivit profesorului dr. Gherghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, untul natural, numit și unt clarificat (ghee), conține 99 la sută grăsime. Acest tip de unt este recomandat pentru consum oricărei persoane sănătoase, care are activitate fizică regulată. Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.

Untul clarificat ghee poate fi folosit și la prăjirea alimentelor deoarece, la temperaturi ridicate, nu se descompune în substanțe toxice pentru organism. Totuși, profesorul Mencinicopschi avertizează că acele tipuri de unt care conțin mai puțin de 99 la sută grăsime, devin toxice dacă sunt folosite pentru a prăji alimente.

Margarina, grăsime modificată chimic

În comparație cu untul care este obținut din ingredienți naturali, margarina este grăsime din uleiuri vegetale, dar modificată chimic. Uleiuriel utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiță, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri conțin în mod natural vitaminele E și acizii grași esențiali, Omega 3 și Omega 6, utile organismului.

Dar, cele două modalități chimice de producere a margarinei, hidrogenarea parțială ( care duce la apariția acizilor grași trans, implicați în apariția cencerelor și a plăcilor de aterom) și interesterificarea ( necesară pentru a solidifica margarina), fac acest produs inferior untului.

„Pentru că margarina nu este tartinabilă, adică nu se solidifică, procesele chimice pe care le presupune tartinarea o fac neasimilabilă pentru organism, ba mai mult, și dăunătoare pentru organism fiindcă acizii rezultați din aceste procese sunt aterogeni ( produc plăci de aterom pe artere) și, de asemenea, sunt cancerigeni”, explică profesorul Mencinicopschi.

Au număr similar de calorii

Ambele produse, și margarian și untul au aceeași cantitate de calorii. În comparație cu margarina, untul este ușor mai bogat în grăsimi saturate: 8 grame, față de 5 grame pe care le are margarina. Specialiștii avertizează că, margarina nu ar trebui să se afle printre alimentele din dieta copiilor, a femeilor gravide și a bătrânilor.

SURSA: clicksanatate.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău