Care este termenul limită pentru ca Guvernul să decidă câte secții de votare vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare

  • 10 Ianuarie 2019 16:11
Care este termenul limită pentru ca Guvernul să decidă câte secții de votare vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare

Peste 24.500 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a declarat că va transmite datele privind înregistrarea prealabilă Guvernului, care urmează să decidă până la 19 ianuarie numărul de secții de votare peste hotare.

Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, astfel că vor putea vota și cei care nu au îndeplinit acest exercițiu, dar este un criteriu pentru stabilirea numărului secțiilor de votare de peste hotare. 

Cetățenii moldoveni aflați peste hotare, dar și cei din regiunea transnistreană, s-au putut înregistra prealabil on-line, pe o platformă specială lansată de Comisia Electorală Centrală. De asemenea, au avut posibilitatea să se înregistreze la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Cei mai mulți sunt în circumscripția care cuprinde Europa Centrală și de Vest – peste 20.600.

La alegerile prezidențiale din 2016, când au fost deschise 100 de secții de votare în afara țării,  s-au înregistrat prealabil 3570 de persoane, dar au participat la vot peste 138 de mii de alegători. În mai multe secții, în special din Europa de Vest și America de Nord nu toți alegătorii au putut vota, formându-se cozi. Aceasta a servit drept unul din motivele pentru care au fost contestate rezultatele scrutinului. Curtea Constituțională a considerat atunci că nu este unul suficient, dar i-a cerut Parlamentului să reglementeze mai clar mecanismul de votare în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău