Care este procedura de restituire a primei de asigurare medicală achitată de unii deținători de patentă de întreprinzător

  • 30 Octombrie 2023 17:20
Care este procedura de restituire a primei de asigurare medicală achitată de unii deținători de patentă de întreprinzător

Pensionarii și persoanele cu dizabilități care dețin patentă de întreprinzător vor putea solicita restituirea primei de asigurare medicală în sumă fixă achitată pentru anul 2023. Procedura de returnare a banilor este prevăzută într-un regulament aprobat de Guvern.

Astfel, pentru a primi înapoi banii achitați în acest an pentru prima de asigurare, solicitantul sau reprezentantul acestuia urmează să depună o cerere către agenția teritorială a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în a cărei rază teritorială se află domiciliul solicitantului.

Restituirea primei de asigurare va fi efectuată dacă solicitantul nu are restanțe la plata primei în sumă fixă și/sau a penalităților, sancțiunilor contravenționale corespunzătoare. Totodată, el va beneficia de restituirea primei dacă nu desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) și nu este înregistrat în calitate de întreprinzător individual.

Cererea va putea fi expediată cu anexarea datelor bancare ale solicitantului. Dacă cererea este depusă prin intermediul unui reprezentant, acesta trebuie să anexeze documentul care confirmă împuternicirea sa.

Regulamentul privind procedura de restituire a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală achitate în sumă fixă pentru anul 2023 va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Amintim că, în luna martie 2023, Parlamentul a operat modificări în Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Potrivit noii redacții a legii, pensionarii și persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii care dețin concomitent patentă de întreprinzător nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău