Care este numărul copiilor neadmiși la școală din cauză că nu au vaccinul ROR (sănătateinfo)
-
13 Septembrie 2018 13:30
Datele oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării arată că 4 mii 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost, totuși, imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile. În același timp, 2 mii 477 de părinți refuză să le administreze copiilor vaccinul din diverse motive.
Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei aproape 5 mii de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare. La fel, Ministerul Educației nu știe câți dintre acești copii nu au fost vaccinați din motive religioase, din cauza informațiilor negative despre vaccinuri sau din motive de sănătate, precum nu ne spune câți dintre aceștia sunt din clasele primare, gimnaziale sau liceeni.
Potrivit sănătateinfo.md, care citează datele raportului prezentat de Ministerul Educației, cei mai mulți copii nevaccinați împotriva rujeolei sunt la Anenii Noi. În total 913. La Chișinău nu sunt imunizați 890 de copii, la Bălți - 811 copii, la Cahul - 328 de copii, la Sângerei – 310, iar la Hâncești - 168. Cei mai puțini elevi nevaccinați sunt la Taraclia – doar 3.
Tot din datele prezentate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, aflăm că doar 7 elevi au fost depistați fiind bolnavi de rujeolă. Dintre aceștia patru sunt din raionul Ungheni, doi - din Cahul și unul - din Cantemir. Numărul copiilor nevaccinați care nu trebuie să fie admiși la școală - 4.935, ceea ce înseamnă 1,5% din numărul total de 321.717 de elevi.
Dintre elevii imunizați recent împotriva rujeolei, cei mai mulți sunt de la Cahul – 211. La Căușeni au fost imunizați 181 de elevi și 172 – în Autonomia Găgăuză.
Printre cele mai dese motive invocate de părinții care refuză imunizarea copiilor sunt: religia, informațiile negative despre vaccinuri apărute în presă și starea nesatisfăcătoare de sănătate a copiilor sau contraindicațiile.
Printre măsurile întreprinse sunt discuțiile despre importanța vaccinării cu medicul de familie și părinți, măsurile de profilaxie, continuarea procesului de monitorizare. Autoritățile încearcă astfel să stopeze valul de rujeolă care s-a extins în ultima luna pe întreg teritoriul Moldovei.
Totodată, potrivit datelor ANSP, în total împotriva rujeolei sunt vaccinați în acest an peste 83 de mii 400 de copii. Datele nu cuprind și raioanele Drochia, Dubăsari și Criuleni, unde nu sunt medici epidemiologi. Dintre aceștia aproape 14.700 au fost vaccinați în luna august, după ce rujeola a început să se extindă rapid, iar autoritățile din sănătate au fost nevoite să declare Cod Portocaliu, trecând peste cel verde și galben de avertizare.
Cei mai mulți copii imunizați împotriva rujeolei au fost în Municipiul Chișinău – 4 mii 300, fiind urmați de Ceadâr-Lunga – cu 1 mie 106 de vaccinuri administrate în luna august. În acest raion numărul copiilor imunizați luna trecută este cu peste 40 la sută mai mare decât toate 7 luni ale acestui an (778). Acest raion este acum cel mai afectat de rujeolă, aici fiind focarul infecției. Cei mai mulți dintre părinți nu voiau să-și vaccineze copiii din motive religioase.
După Ceadâr-Lunga urmează Ialoveni cu cei mai mulți copii vaccinați de rujeolă în luna august – 698 și Soroca cu – 545 de copii imunizați.
În primele zile de școală copii nevaccinați au mers totuși la lecții, chiar dacă anterior ministra Sănătății, Svetlana Cebotari declara că aceștia nu vor fi admiși în instituții. Aceasta afirma, că până la 1 septembrie urmau să fie vaccinați toți copiii, lucru care nu s-a întâmplat.
Sursa: sănătateinfo.md