Care este diferența dintre perioada electorală și campania electorală

  • 06 Mai 2021 17:07
Care este diferența dintre perioada electorală și campania electorală

Perioada electorală este, potrivit Codului Electoral, perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoștință publică a datei alegerilor și ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu mai mare de 90 de zile. Campania electorală este perioada de activitate care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral și care începe, pentru fiecare concurent electoral, la data înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală sau de consiliul electoral de circumscripție și se încheie la data excluderii concurentului electoral din alegeri sau în ziua votării.

Contactat de IPN, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Vladimir Șarban, a precizat că perioada electorală începe în momentul în care sunt anunțate, sau a intrat în vigoare documentul care stabilește data alegerilor. Fie că e decretul președintelui, ca în cazul alegerilor parlamentare anticipate care urmează, sau hotărârea Parlamentului privind alegerile generale. Ea începe din momentul când a fost adusă la cunoștința publicului, când a intrat în vigoare documentul de numire a datei alegerilor și se termină în momentul în care are loc totalizarea și confirmarea rezultatelor alegerilor.

Timpul de începere a perioadei electorale poate să difere, dar să nu depășească de 90 de zile. „Evident că poate dura și mai puțin. Iată în situația actuală, decretul a fost emis pe 28 aprilie, avem 60 de zile care sunt necesare pentru organizarea alegerilor, deci e foarte scurt timp și mai durează 10-15 zile până Curtea Constituțională se va pronunța. Deci, în total, o să fie mai puțin de 90 de zile”, a adăugat Vladimir Șarban.

Potrivit vicepreședintelui CEC, campania electorală începe pentru concurenții electorali - partide politice, candidați independenți, blocuri electorale - în momentul în care ei sunt înregistrați de organul electoral.

În cadrul alegerilor generale, parlamentare și prezidențiale, înregistrarea se face la CEC, dar în cazul alegerilor locale înregistrarea are loc la organele electorale inferioare. Potrivit lui Vladimir Șarban, această perioadă, de la momentul înregistrării lor și până în momentul alegerilor, este necesară pentru a aduce la cunoștința alegătorului argumente ca acesta să voteze pentru unul sau altul. „Această perioadă durează nu mai mult de o lună de zile, iar pentru unii concurenți electorali poată să dureze și mai puțin, pentru că înaintarea candidaturilor se sfârșește cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, respectiv, dacă o persoană și-a prezentat materialele pentru înregistrare cu 30 de zile până la alegeri mai sunt necesare cel puțin 7 zile, potrivit Codului Electoral, pentru a-l înregistra. Abia după asta se începe campania electorală”.

Agitația electorală și alte activități ale concurenților electorali începe din momentul înregistrării. În campania electorală concurentul poate face agitație, poate aduce la cunoștința publicului programul său electoral și lista de deputați. Tot în această perioadă concurentul electoral are drept la timpi de antenă sau are dreptul să organizeze întâlniri cu alegătorii în scop electoral.

Până la înregistrarea concurentului electoral, adică în perioada electorală, partidul, candidatul independent sau blocul electoral nu poate organiza nicio acțiune de propagandă, de convingere a electoratului. Aceștia trebuie să organizeze în organele lor statutare procedura de înaintare a candidaturilor, de constituire a listei candidaților și să le prezinte Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău