Care este cel mai rar pașaport din lume

  • 03 Februarie 15:00
Care este cel mai rar pașaport din lume

Ordinul Suveran Militar de Malta – cunoscut și sub numele de Cavalerii de Malta – nu este doar un ordin religios catolic cu o istorie de aproape 1.000 de ani. Nu este doar o organizație de ajutor umanitar cu un buget de mai multe milioane de dolari, cu operațiuni care includ tabere de refugiați și programe de ajutorare în caz de dezastre în aproximativ 120 de țări din întreaga lume. Este, de asemenea, o națiune suverană, cu statut de observator al Națiunilor Unite și cu propria constituție, dar, în mod neobișnuit, fără niciun teren. Emite plăcuțe de înmatriculare pentru mașini – fără a avea drumuri pe care să le poată conduce – și propriile ștampile, monedă și pașapoarte, relatează CNN.

Cavalerii au luat naștere ca ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099 și au primit în dar arhipelagul maltez în 1530 de la regele Spaniei. Napoleon Bonaparte i-a forțat pe Cavaleri să părăsească Malta în timpul invaziei franceze din 1798, iar în prezent, Ordinul își are sediul la Roma, scrie G4Media.

Daniel de Petri Testaferrata, președintele Ordinului, cu sediul în Malta, a declarat pentru CNN că doar aproximativ 100 dintre cei 13.500 de cavaleri, domnițe și capelani, care sunt acum împrăștiați pe tot globul, trăiesc în arhipelagul maltez.

Primele pașapoarte au fost emise de Ordinul de Malta în anii 1300, când diplomații săi au călătorit în alte state cu documente care atestau rolul lor de ambasadori. După cel de-al Doilea Război Mondial, utilizarea pașaportului diplomatic a căpătat caracteristicile pașapoartelor folosite în alte țări.

În prezent, există doar aproximativ 500 de pașapoarte diplomatice în circulație – ceea ce îl face cel mai rar pașaport din lume.

Pașaportul purpuriu al Ordinului (poate o aluzie la sângele lui Hristos) este rezervat membrilor Consiliului Suveran și liderilor misiunilor diplomatice și familiilor acestora. Acesta este împodobit cu litere aurii care menționează numele organizației în limba franceză, „Ordre Souverain Militaire de Malte”, și un blazon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău