Care dintre dietele la modă sunt bune pentru slăbit, dar și pentru inimă. Recomandările specialiștilor

  • 30 Aprilie 2023 17:35
Care dintre dietele la modă sunt bune pentru slăbit, dar și pentru inimă. Recomandările specialiștilor

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă sunt principala cauză de deces în întreaga lume, dar există modalități de a reduce semnificativ riscul.

Pe lângă exercițiile fizice regulate și lăsatul de fumat, o dietă sănătoasă este o modalitate bună prin care bolile de inimă pot fi prevenite.

Există mai multe diete care sunt acum la modă, dar doar câteva respectă recomandările cardiologilor Experții de top din domeniul nutriției au făcut un ghid al dietelor, în concordanță cu ghidul Asociației Americane a Inimii (AHA), potrivit CNN, conform Digi24.

Dieta DASH, care a fost 100% aliniată cu recomandările AHA, este cea care susține cel mai mult sănătatea inimii. DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială) - contribuie major la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale.

Dieta pescatariană, axată pe produse lactate, ouă, pește și alte fructe de mare, dar fără carne sau păsări de curte, se aliniază în proporție de 92% cu recomandările AHA. De asemenea, dieta lacto-ovo-vegetariană, bazată pe lactate și ouă, corespunde în proporție de 86% cu recomandările AHA.

Dieta mediteraneană, extrem de populară, corespunde în proporție de 89% cu recomandările cardiologilor. Dieta a fost plasată pe locul al treilea de nutriționiști, mai ales pentru că include un pahar mic de vin roșu în fiecare zi și nu limitează sarea, a spus autorul principal al ghidului, Christopher Gardner, profesor la Centrul de Cercetare și Prevenție Stanford din California.

Studiile spun că dieta mediteraneană este asociată și cu riscul redus de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer la sân și ajută semnificativ la pierderea în greutate și la sănătatea sistemului osos și a inimii. Toate aceste diete au multe în comun și au fost grupate în ghid la un „nivel” de top, spune Gardner.

„Practic, am încercat să spunem că o dietă nu trebuie să se alinieze sută la sută recomandărilor pentru a fi bună. Toate dietele de la nivelul superior sunt pe bază de plante”, a mai spus acesta.

Dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi Atkins, se află la ultimul nivel al tiparelor de alimentație sănătoasă pentru inimă, datorită accentului pus pe carne roșie și grăsimi saturate, dar și aportului limitat de fructe și legume. Dieta vegană cu mai mult de 10% grăsimi și dietele cu conținut scăzut de grăsimi, au fost situate la al doilea nivel, ambele îndeplinind 78% din grecomandările AHA. Dietele cu conținut scăzut de grăsimi, mai puțin de 10%, adoptate în stilurile de viață vegane și dietele sărace în carbohidrați, cum ar fi South Beach, Zone și indicele glicemic scăzut, corespund în proporție de 64% cu recomandările cardiologilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău