Carduri bancare, mijloace bănești, telefoane mobile, tablete, carnete de membru de partid, ridicate în urma perchezițiilor la exponenții unor partide politice / VIDEO

  • 05 Octombrie 2023 15:45
Carduri bancare, mijloace bănești, telefoane mobile, tablete, carnete de membru de partid, ridicate în urma perchezițiilor la exponenții unor partide politice / VIDEO

De câteva săptămâni instituțiile statului documentează o nouă formă de spălare a banilor, realizată de exponenții unor grupări criminale. În procesul amplu de documentare s-a stabilit că a fost implementată o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale, transmite Poliția R. Moldova.

Acum câteva săptămâni, organele de drept au ridicat un număr mare de astfel de cartele, chiar în timp ce se intenționa introducerea lor pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a fi puse în circuit.

Conform informațiilor pe care le deține poliția, aceste cartele urmau să fie folosite de unele partide nou create, dar ghidate toate de aceiași exponenți care stau în spatele asigurării finanțărilor ilegale.

Marea majoritate a liderilor de partide din localități au fost asigurați cu acest tip de carduri, dar și cu câte un telefon pe care deja aveau instalate aplicațiile pentru procesarea tranzacțiilor.

În toată această perioadă, oamenii legii au documentat schema bine organizată, inclusiv persoanele care asigurau tehnic instalarea în telefoane a aplicației respective, schema de transfer, dar și cum erau repartizate sumele de bani.

Acest lucru a fost confirmat și în procesul de investigații, în cadrul interceptărilor telefonice persoanele confirmând utilizarea cardurilor, a aplicației, dar și primirea surselor bănești pe ele.

În acest context, ieri, în mai multe raioane ale țării, ofițerii Inspectoratului național de investigații, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Brigada de poliție cu destinație specială ”Fulger”, sub conducerea Procuraturii Anticorupție au descins cu 70 de percheziții la sediile unui partid politic, la domiciliile și în automobilele figuranților. În timpul acțiunilor au fost ridicate carduri bancare cu inscripția ”PYYPL”, mijloace bănești, telefoane mobile, tablete, notebook-uri, carduri bancare de diferite tipuri, cartele sociale, hard diskuri, stickuri de memorie, carnete de membru de partid, înscrisuri de ciornă în care sunt reflectate achitări cu sume de bani necontabilizate către mai multe persoane fizice, înscrisuri de ciornă cu listele candidaților la primării care au primit sume de bani necontabilizate pentru procurarea costumelor, mai multe cutii fără acte de proveniență cu cadouri alimentare, etc.

Acțiunile de documentare continuă în cadrul cauzei penale pornită pentru ”finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău