Capusla Soyuz cu cei trei membri la bord, un italian, un rus și un american, a ajuns la ISS

  • 29 Iulie 2017 10:26
Capusla Soyuz cu cei trei membri la bord, un italian, un rus și un american, a ajuns la ISS

Cei trei astronauți de la bordul capsulei Soyuz - italianul Paolo Nespoli, rusul Sergey Ryazanskiy și americanul Randy Bresnikitalianul - au ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) vineri la bordul unei capsule Soyouz lansată cu șase ore mai devreme de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, scrie Agerpres.

Capsula Soyuz MS-05 a fost lansată la ora prevăzută, 15:41 GMT, din stepele din Kazahstan, potrivit imaginilor transmise de agenția spațială rusă, Roscosmos. Andocarea capsulei la ISS a avut loc 21:54 GMT, a precizat NASA care a retransmis la televiziune imaginile manevrei.

Cei trei membri s-au alăturat astfel laboratorului orbital al comandantului de bord rus, Fiodor Iourtchikhine, și astronauților americani Peggy Whitson și Jack Fischer, pentru o misiune de cinci luni.
Cei trei astronauți i-au înlocuit pe francezul Thomas Pesquet și rusul Oleg Novitski, reveniți pe Terra la 2 iunie.

Pentru prima oară din aprilie, ISS va avea la bord un echipaj compus din șase astronauți. Roskosmos a decis în noiembrie 2016 să reducă echipajul rus al ISS din motive bugetare în așteptarea instalării unui nou laborator științific.

Patru persoane în total — Peggy Whitson, Jack Fischer, Randy Bresnik și Paolo Nespoli — vor realiza astfel experimente științifice în segmentul american, în timp ce Sergey Ryazanskiy i se va alătura lui Fiodor Iourtchikhine în segmentul rus.

Rusia furnizează Stației Spațiale Internaționale principalul modul al acesteia, unde se află motoarele de propulsie, iar capsulele Soyuz au devenit după retragerea din circulație a navetelor spațiale americane singurul mijloc capabil să transporte în condiții de siguranță echipaje de astronauți între Terra și ISS.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, un avanpost și laborator spațial, ce a fost plasat pe orbita Terrei în 1998, al cărui cost total se ridică la 100 de miliarde de dolari. Proiectul este finanțat în cea mai mare parte de Rusia și SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău