Capturarea regiunilor Donețk și Lugansk ar putea dura doi ani, estimează Prigojin, liderul mercenarilor Wagne

  • 12 Februarie 2023 11:50
Capturarea regiunilor Donețk și Lugansk ar putea dura doi ani, estimează Prigojin, liderul mercenarilor Wagne

Liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a afirmat într-un interviu că Moscovei ar putea să îi ia doi ani pentru a reuși să controleze în întregime cele două regiuni din estul Ucrainei a căror capturare a fost declarată drept un obiectiv cheie al războiului, informează AGERPRES.

Evgheni Prigojin a spus că înțelegerea sa despre planul Rusiei este că aceasta trebuie să controleze pe deplin Donețk și Lugansk, regiuni pe care Moscova le-a revendicat anul trecut drept "republici" aparținând Rusiei, într-o decizie condamnată de majoritatea țărilor membre ale ONU ca fiind ilegală.

"Din câte înțeleg eu, trebuie să izolăm republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, asta va conveni tuturor deocamdată", a spus el bloggerului militar rus Semion Pegov într-un clip video dat publicității vineri. El a estimat că aceasta ar putea dura un an, un an jumătate până la doi ani."Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani", a adăugat Prigojin.

Comentariile oferă o perspectivă rară asupra așteptărilor rusești cu privire la durata probabilă a conflictului, din partea unei persoane a cărei armată privată se află în centrul unora din cele mai înverșunate luptă care se dau în Ucraina.

Prigojin nu vorbește în numele armatei ruse, dar profilul său public a devenit mai vizibil în ultimele luni, inclusiv prin criticile aduse conducerii armatei ruse pentru eșecurile sale în aproape 12 luni de război. În interviu, el a insistat însă că nu are absolut nicio ambiție politică.


Folosind uneori un limbaj vulgar, Prigojin a spus că Rusia trebuie să captureze Bahmut, un oraș din Donețk care este de luni de zile scena unui război brutal, unde apărătorii ucraineni opun o rezistență acerbă. Întrebat dacă forțele ruse sunt aproape de a obține o blocadă completă asupra orașului, el a răspuns:"Este probabil prea devreme să spunem că suntem aproape. Sunt multe drumuri în afară și mai puține drumuri înăuntru.Trupele ucrainene sunt bine antrenate... și, ca orice oraș mare, este imposibil să fie capturat frontal. Ne descurcăm foarte bine", a apreciat liderul mercenarilor.

Prigojin s-a abținut de la alte atacuri la adresa conducerii militare a Rusiei, privind direct în cameră pentru a sublinia că nu critica pe nimeni. A afirmat însă că este important ca cei din vârful conducerii militare să înțeleagă situația oamenilor de pe linia frontului."Așadar, dacă un general merge în tranșee și vorbește cu soldații, atunci soldații, sincer, în situația actuală, vor fi pur și simplu uimiți și foarte încântați. O să fie suficient pentru ca ei să înțeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor", a spus el.

Statele Unite evaluează că gruparea de mercenari Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de angajați dislocați în Ucraina, dintre care 10.000 contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești. Mercenarii Wagner au fost acuzați că au comis atrocități pe scară largă și abuzuri la adresa drepturilor omului. Washingtonul a desemnat luna trecută grupul Wagner drept organizație criminală transnațională. Prigojin a negat și a cerut Washingtonului să precizeze care sunt crimele pentru care este acuzat grupul pe care îl conduce.

Evgheni Prigojin a anunțat că Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri. În interviu, el a negat folosirea lor drept carne de tun și a spus că pierderile în rândul prizonierilor sunt procentual similiare cu cele din rândul restului luptătorilor săi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău