Căpșunile – complex de vitamine și minerale

  • 30 Mai 2016 15:01
Căpșunile – complex de vitamine și minerale

Căpșunile – fructe parfumate și gustoase ale sezonului, cu o istorie de peste 2000 de ani – au o multitudine de beneficii terapeutice și nutritive.

Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce conțin căpșunile și ce beneficii aduc organismului consumul acestora.

Livia Nena, biolognutriționist: Atât planta, cât și fructele căpșunului sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier,  sodiu, vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri (predomină levuloza, un tip de zahar ce face și permite consumarea lor de către diabetici, precum și fructoză, sorbitol și xilitol). Am să vorbesc și de anumite  principii bioactive conținute de căpșuni, cum ar fi: antocianinele (cianidine, pelargonidine) flavonoizi, acizi hidroxibenzoici, acizi hidroxicinamici, taninul și revseratrol.  Mai multe studii au confirmat că acești fitonutrienți din conținutul căpșunilor  conlucrează într-un mod sinergic pentru a oferi organismului beneficii cardiovasculare. Printre efectele căpșunelor, demonstrate de cercetători în urma unor studii realizate pe o perioadă de cel puțin o lună, care au presupus consumul de 1-3 cești de căpșuni pe zi, se enumeră, de exemplu, efectul puternic antioxidant. Căpșunile reduc nivelul de colesterol din  sânge, au efecte benefice pe circulația periferică, cerebrală, sunt  antiinflamatoare.

Reporter:  Ce indicații terapeutice au căpșunile?

Livia Nena, biolognutriționist: Căpșunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa  antioxidanților din organism  – toate aceste sunt de cele mai multe ori factorii principali  care stau la baza dezvoltării unui cancer. Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian. Printre fitonutrienții conținuți de căpșuni s-a demonstrat că acidul elagic luptă cel  mai eficient împotiva cancerului prin diminuarea activității enzimelor răspunzătoare de producerea inflamației. Cu alte cuvinte,  proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției  cancerului, de regulă, stă procesul  inflamator.

Consumul de căpșuni este recomandat și în caz de: reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric,  tulburări hepatobiliare. Căpșunile sunt foarte bune în tratarea eczemelor,  combaterea insomniilor, obezitate, acnee.

Reporter: În sezon, putem mânca zilnic căpșuni? În ce cantitate?

Livia Nena, biolognutriționist: Se recomandă 2-3 zile pe săptămână în care, pe lângă o dietă ușoară (fără grăsimi și carne), se pot consuma 3 cești de 150 de grame de căpșuni. Deci porții de 150 de grame de căpșuni dimineață-prânz–seara, alături de o dietă ușoară în ziua respectivă.

Reporter:  Căpșunile trebuie mâncate separat  sau le putem combina cu alte alimente?

Livia Nena, biolognutriționist: Condiția este ca ele să fie mâncate ca o masă, separat, să nu le combinăm cu proteine și făinoase.

Reporter: În ce situații este  contraindicat consumul de căpșuni?

Livia Nena, biolognutriționist: Căpșunile conțin substanțe alergene și, mai mult decât atât, acei sâmburei micuți din căpșune pot fi un factor alergen puternic. Persoanele care suferă de alergii sau urticarie, mai ales copiii mici trebuie să consulte specialistul înainte de a mânca o cantitate în scop curativ de căpșuni. Deci o persoană care se  știe că prezintă un fond alegic, dar care dorește să țină o cură cu căpșuni, trebuie să întrebe un medic specialist dacă poate să facă acest lucru. Repet, căpșunile pot determina alergii în cazul persoanelor  alergice!

Reporter: Persoanele cu diabet pot consuma căpșuni?

Livia Nena, biolognutriționist: Sigur că da. Indicele glicemic este relativ scăzut și pot beneficia de consum.

Reporter: Ce cantitate ?

Livia Nena, biolognutriționist:  Cel mult 300 grame pe zi la gustări și, bineînțeles, în limitele impuse de dietă. Fiecare persoană cu diabet are o dietă anume, un anumit număr  de carbohidrați pe care trebuie să-l consume pe zilnic. Deci, în funcție de acești carbohidrați, pot mânca o anumită cantitate de căpșuni.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în această rubrică  au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate

Sursa: Rador.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău