CAPC: Completările propuse la Legea achizițiilor publice pot afecta interesul populației

  • 03 Iunie 2016 14:33
CAPC: Completările propuse la Legea achizițiilor publice pot afecta interesul populației

Proiectul pentru completarea Legii privind achizițiile publice, propus de un grup de deputați, ar putea prejudicia interesul populației.

Aceasta pentru că inițiativa legislativă propune ca încheierea contractelor de tipărire a buletinelor de vot și a altor documente electorale să nu cadă sub incidența prevederilor Legii cu privire la achizițiile publice. Concluziile au fost făcute Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) în cadrul unei expertize a proiectului.

Președinta CAPC, Galina Bostan a menționat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că dacă acest proiect va fi susținut de Parlament, există riscul să fie tipărite mai multe buletine de vot decât numărul necesar, iar acest lucru este cel mai important pentru a nu da peste cap corectitudinea procesului electoral. „Inițial, era prevăzută trecerea acestor contracte prin achizițiile publice și acest lucru s-a întâmplat în campaniile electorale anterioare. Nu este clar de ce acum s-a hotărât să se renunțe la trecerea filtrului cu achizițiile publice”, a declarat Galina Bostan.

Expertul Viorel Pîrvan a menționat că nota informativă nu argumentează oportunitatea promovării acestui proiect atât de important. Potrivit lui, autorii argumentează această inițiativă legislativă prin faptul că în cazul organizării alegerilor, Comisia Electorală Centrală s-ar putea să nu reușească tipărirea buletinelor de vot, în condițiile și termenele Legii achizițiilor publice. Astfel, CEC ar putea negocia direct cu întreprinderile și instituțiile de stat, la încheierea contractelor.

Expertul a menționat că o asemenea propunere a fost înaintată și în anii 2014-2015, când a fost examinată în Parlament noua redacție a legii. „Însă, aceste propuneri nu au fost acceptate de Comisia economie, buget și finanțe din parlament, care prin rapoartele sale a menționat că astfel de prevederi vor contravine directivelor Uniunii Europene”, a declarat Viorel Pîrvan.

Experții sunt de părere că în cazul netransparenței contractelor de tipărire a buletinelor de vot și altor documente electorale, în lipsa unui control obiectiv, va fi pus în pericol procesul electoral. Totodată, persoanele interesate vor putea influența tipografia selectată, numărul buletinelor de vot tipărite sau chiar eventual falsificarea acestora.

Raportul de expertiză al CAPC arată că în nota informativă nu sunt indicate avizele tuturor instituțiilor publice interesate și nu a fost consultă societatea civilă pe acest proiect. În opinia experților, acest proiect de lege nu poate fi acceptat de Parlament.

Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilității proiectelor actelor normative și legislative”, susținut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău