Cantitatea de plastic din oceane s-ar putea tripla până în 2040, în lipsa unor reglementări ferme, conform unui nou studiu

  • 08 Martie 2023 10:41
Cantitatea de plastic din oceane s-ar putea tripla până în 2040, în lipsa unor reglementări ferme, conform unui nou studiu

Cantitatea de plastic ce ajunge în oceane a ajuns la un nivel "fără precedent", din 2005 și s-ar putea tripla până în 2040, dacă nu vor fi adoptate măsuri suplimentare, potrivit unui studiu publicat miercuri, transmite REUTERS, citat de Rador.

Aproximativ 171 de trilioane de particule de plastic pluteau în ocean în 2019, conform unei cercetări revizuite de experți, efectuată de Institutul 5 Gyres - o organizație americană ce militează pentru reducerea poluării cu plastic. Poluarea marină ar putea crește de 2,6 ori, până în 2040, dacă nu vor fi introduse politici globale cu caracter obligatoriu, preconizează organizația.

Studiul a analizat datele privind poluarea cu plastic la suprafața oceanelor provenite de la 11.777 de stații oceanice din șase regiuni maritime majore - în perioada 1979 - 2019. "Am descoperit o tendință alarmantă de creștere exponențială a nivelului de microplastic în oceanul global, de la începutul mileniului", a declarat Marcus Eriksen, cofondator al Grupului 5 Gyres.

"Avem nevoie de un tratat global puternic și cu caracter obligatoriu adoptat de ONU în privința poluării cu plastic, care să oprească problema la sursă", a adăugat Eriksen. Microplasticul constituie cu precădere un pericol în oceane, nu doar prin contaminarea apei, ci și prin faptul că afectează organele interne ale animalelor marine, care confundă plasticul cu mâncarea. Potrivit experților, studiul arată că nivelul poluării cu plastic în oceane a fost subestimat.

"Datele din acest studiu nou sunt uluitor de fenomenale și aproape dincolo de puterea noastră de înțelegere", a declarat Paul Harvey, cercetător și expert în problema plasticului, la Environmental Science Solutions - o organizație australiană de consultanță, axată pe reducerea poluării. În noiembrie, în Uruguay, Organizația Națiunilor Unite a demarat negocierile pe marginea unui acord privind gestionarea poluării cu plastic, cu scopul de a elabora un tratat cu implicații juridice, până la finalul anului următor.

Organizația ecologistă Greenpeace afirmă că, în lipsa unui tratat global ferm, poluarea cu plastic s-ar putea dubla în următorii 10-15 ani și tripla până în 2050. Un tratat internațional separat a fost convenit duminică, pentru a proteja biodiversitatea în mările planetei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău