Cântece și poezii la bustul lui Mihai Eminescu din Chișinău, într-un eveniment de omagiere a Luceafărului poeziei românești

  • 15 Ianuarie 14:46
Cântece și poezii la bustul lui Mihai Eminescu din Chișinău, într-un eveniment de omagiere a Luceafărului poeziei românești

Astăzi se împlinesc 174 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu. Reprezentanți ai autorităților, scriitori, profesori și elevi au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din capitală. Evenimentul de omagiere a poetului a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Rep. Moldova, în colaborare cu Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, transmite Radio Chișinău.

Elevi ai instituțiilor de artă din Chișinău, scriitori, jurnaliști și actori au adus un omagiu geniului literaturii române, Mihai Eminescu, recitând poezii și interpretând melodii pe versurile sale.

Mihai Eminescu a fost un model de dedicație interesului național, a spiritului național și un model de luptă pentru poporul român, care trebuie urmat și astăzi, a menționat directoarea Institutului Cultural Român din Chișinău, Monica Babuc. 

„Mihai Eminescu este o figură emblematică în cultura românească, pentru că a revoluționarizat limba română. Modul în care s-a scris și s-a publicat până la Mihai Eminescu este total diferit de ceea ce s-a întâmplat după apariția acestui mare poet, geniu al culturii române. Limba română pe care o vorbim astăzi i-o datorăm în mare parte lui”, a spus Monica Babuc.

Să îl simțim viu pe poetul național Mihai Eminescu este cel mai mare omagiu pe care i-l putem aduce, a spus vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Ivan Pilchin. 

„Cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce lui Eminescu astăzi este să îi citim și să îi recitim opera, să o conectăm atât la valorile prezentului, cât și la cele ale viitorului nostru. Să îl simțim viu și necesar nouă”, a afirmat Ivan Pilchin.

Destinul tragic al lui Mihai Eminescu a marcat opera și activitatea scriitorilor basarabeni și mișcarea de emancipare națională, a amintit poetul Iulian Filip:

„M-am oprit la pagina întunecată a Leonidei Lari și mi-aminteam ce și cum vorbea despre lecția Eminescu, care nu se întămplă numai la 15 ianuarie sau la 15 iunie, dar e important ca acest pretext calendaristic să nuanțeze altfel un pic relația noastră cu stările de spirit care ne îndeamnă să întredeschidem o alta poarta catre universul eminescian”, a spus Iulian Filip .

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, fiind al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. A făcut studii în folosofie și drept la Viena și Berlin. Mihai Eminescu a fost poet, prozator și publicist român, care apare în literatura europeană drept ultimul mare poet romantic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău