Artistul Ioan Paulencu a împlinit 80 de ani
-
05 Decembrie 2020 13:09
Cunoscutul cântăreț de operă și muzică populară, Ioan Paulencu, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ioan Paulencu a menționat că în această zi va organiza un spectacol într-un local din Chișinău.
Potrivit compozitorului Gheorghe Mustea, Ioan Paulencu este un adevărat creator în scenă. „Mi-a făcut o mare onoare ca el să interpreteze rolul lui Alexandru Lăpușneanu în opera cu același nume, scrisă de mine în mod special pentru vocea sa. De asemenea, el este cel mai mare doinar al nostru”, a constatat Gheorghe Mustea.
La rândul său, cercetătorul Vasile Chiseliță a subliniat că Ioan Paulencu a înregistrat pentru fondul de aur la Radio Moldova peste 300 de creații muzicale, inclusiv 30 de romanțe ale compozitorilor autohtoni.
S-a născut la 5 decembrie 1940 în satul Voloca, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii, a lucrat ca muncitor la căile ferate, la parcul de tramvaie, la rețeaua de drumuri regionale. La vârsta de 19 ani, a însușit meseria de modelier cizmar, pe care a practicat-o până la vârsta de 26 de ani. În paralel a cântat în corul bisericesc din sat.
La 26 de ani, Ioan Paulencu a devenit student al Institutului de arte ''Gavriil Muzicescu'' din Chișinău. În anii 1967-1972, în paralel cu studiile, a lucrat în Orchestra de muzică populară "Folclor" a Radio Televiziunii din Chișinău. Din 1972 până în 2018 Ioan Paulencu a fost solist al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu".
Ioan Paulencu a interpretat, în spectacole de operă, peste 60 de roluri, cum ar fi: preotul Goardean, din opera ''Forța destinului", regele Fillip și inchizitorul din ''Don Carlos'', Regele și marele preot Ramfis din opera ''Aida", Parafucili din opera "Rigoletto", Mefisto din opera "Faust", regele Renne din opera "Iolanta", Cneazul din opera "Evgheni Oneghin", Don Basilio din opera "Bărbierul din Sevilla", Alexandru Lăpușneanu din opera cu același nume ș.a.
Cunoscutul cântăreț s-a ocupat intens și de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. Artistul cântă la 15 instrumente populare cum ar fi cavalul, tilinca, drâmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoiul, fluierul îngemănat etc.
Ioan Paulencu a fost profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga". Discipolii săi sunt laureați ai concursurilor naționale și internaționale. La Colegiul "Ștefan Neaga", maestrul a inaugurat Ansamblul etno-folcloric "Bucovina". De asemenea, din 2010 până în 2018, Ioan Paulencu a regizat și moderat o emisiune folclorică la un post de radio. În 1981 i s-a conferit titlul de Artist Emerit din R. Moldova și în 1992 - cel de Artist al Poporului.