Cântăreața de operă Maria Bieșu va fi comemorată la 85 de ani de la naștere

  • 30 Iulie 16:50
Cântăreața de operă Maria Bieșu va fi comemorată la 85 de ani de la naștere

Biblioteca Națională, în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, Direcția Cultură a Primăriei orașului Chișinău, Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, va organiza luni, 3 august, la ora 14.00, ședința festivă a Salonului Muzical „MARIA BIEȘU – 85 de ani de la naștere” in memoriam cu transmisiune online, informează MOLDPRES.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 14:00 în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Sala „Alexei Rău” și la ora 17:00 – în incinta Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău – Turnul de apă.

Ședința Salonului muzical va fi moderată de compozitorul Constantin Rusnac. Invitați de onoare: președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol,  academicianul Aurelian Dănilă și Nicolae Dohotaru, director artistic și dirijor al TNOB „Maria Bieșu”. De asemenea, vor participa cântăreții de operă Mihail Muntean, Lilia Șolomei și Vladimir Dragoș.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Constantin Rusnac a menționat că  Maria Bieșu a fost și rămâne a fi una dintre cele mai mari cântărețe de operă. ”Este cea mai frumoasă voce din lume. Până  la ea nu a mai fost asemenea voce după timbrul și intensitatea  sunetului. Au fost și mai mari  cântăreți decât ea și vor fi, dar cu un astfel de timbru, nu știu dacă vor fi. Cântăreața Irina Arhipova, cea mai bună Carmen din lume, afirma că vocea Mariei Bieșu este ca o orchestră simfonică”, a mai spus Constantin Rusnac.

Evenimentul va fi însoțit de un recital muzical susținut de soliștii TNOB „M. Bieșu”. De asemenea, vor fi lansate expoziții tematice cu fotografii inedite din viața și creația interpretei, expoziție de carte și discuri ale artistei. Manifestările dedicate regretatei cântărețe vor fi disponibile ONLINE la linkurile:

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, ora 14:00, https://youtu.be/4YgD7CnFhGc

Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, ora 17:00, https://youtu.be/LlLycGhMZUk.

Cântăreața de operă Maria Bieșu, Artistă a Poporului, laureată a multor premii naționale și internaționale s-a născut la 3 august 1935 în comuna Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În 1956-1961 a studiat la Conservatorul de Stat din Chișinău. Fiind studentă, a cântat în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș” (1958). Din 1961 devine solistă la Opera Națională din Chișinău, pe scena căreia debutează în rolul Floria Tosca din opera omonimă de G. Puccini (28 aprilie 1962). A urmat școala de stagiari La Scala din Milano cu Enrico Piazza (1965-1967). Din 1980, a fost cadru didactic la Conservatorul ”G. Musicescu” din Chișinău. În 1967 s-a învrednicit de premiul I la Concursul internațional ”Miura Tamaki” din Tokyo, Japonia. În același an i se conferă titlul de Artist al Poporului din R. Moldova și în 1970 devine Artistă a Poporului din URSS.

A fost membră a mai multor jurii ale concursurilor și festivalurilor internaționale. Din 1983 a fost președintă a Uniunii Muzicienilor din Moldova. În 1990 a fondat Festivalul internațional ”Maria Bieșu”, la care participă cântărețe de operă din mai multe țări. A efectuat turnee artistice în Italia, Germania, SUA, Brazilia, România, Franța, Cuba, Australia și în alte țări. A jucat mai multe roluri: Floria Tosca (”Tosca”), Turandot (omonimă) și Mimi (”Boema” de G. Puccini), Tatiana (”Evgheni Oneghin”), Liza (”Dama de pică”), Nastasia (”Vrăjitoarea”) și Iolanta (omonimă de P. I. Ceaikovski), Aida (omonimă), Leonora (”Trubadurul”), Leonora (”Forța destinului”), Desdemona (”Otello”), Amelia (”Bal mascat”, de G. Verdi) ș.a. S-a stins din viață la 16 mai 2012.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19
Cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:1,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău