Cântăreața de muzică ușoară Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere

  • 07 August 2021 14:55
Cântăreața de muzică ușoară Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere

Cântăreața de muzică ușoară Sofia Rotaru, Artistă a Poporului din R. Moldova, Artistă a Poporului din Ucraina, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 74 de ani, informează MOLDPRES.

Sofia Rotaru s-a născut în 1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina, fiind a doua într-o familie de șase copii. 

În 1974 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuți și a celei din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov „Akverios”. Cântă în limbile română, ucraineană și rusă, notează sursa citată.

Sofia Rotaru a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee în Franța, Germania, Israel, România, Rusia, SUA și în alte țări.  

În 1968 a luat medalia de aur la Festivalul mondial al tineretului și studenților din Sofia, Bulgaria, în 1973 - premiul I la Festivalul „Orfeul de aur” din Burgas (Bulgaria), în 1975 - premiul II la Festivalul de muzică ușoară de la Sopot (Polonia) și în 1976 - premiul „Ostrovski”. În 2000 a fost numită „cântăreața secolului XX”.

Sofia Rotaru este interpreta imnului orașului Chișinău „Orașul meu alb”, compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău